Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Biserica de lemn Vargolici
Situat in apropiere de centrul orasului, acest mic lacas de cult a fost ridicat in zilele lui Constantin Moruzi, dupa cum spune pisania asezata deasupra usii de la intrare: ”Aceasta Sfanta Biserica s-a inaltat intru cinstea si lauda Adormirii Precistei de Dumnezeu Nascatoare si Pururea Fecioara Maria, in zilele lui Constantin Moruzi V.v. leat 7287/1779 luna aprilie 12”.
Biserica a fost ridicata de localnici, din barne de stejar pe temelie de piatra, in forma de corabie. La momentul constructiei sale, biserica nu a fost pictata la exterior si nici la interior. Frumoasa catapeteasma pictata in stil bizantin este datata in 1794 – informatie sustinuta de marturia scrisa sub icoanele imparatesti: „Aceasta Sfanta Catapeteasma s-a facut prin osardia lui Tanase Soltuz in 20.01.1794, zugrav a fost Ananiie de la Suceava”. In anul 1970 bisericuta a fost inchisa pana in anul 1995.
Dupa anul 1995, biserica a fost restaurata: au fost reconstruite clopotnita si pridvorul; a fost restaurata catapeteasma; a fost inzestrata cu mobilier bisericesc, icoane, vesminte si cu obiecte de cult; au fost curatati peretii interiori; in exterior a fost amenajat trotuarul; a fost asigurata sonorizarea etc.
Ca piese valoroase, in interior biserica pastreaza Sfantul Potir de argint aurit si cartile: Triodul din 1747, Evanghelia din 1812, Talcul Evangheliilor din 1805, Cele 9 cantari din 1815 etc. Langa biserica, cu sprijinul bisericii a fost infiintat Liceul de baieti nr. 1.
GPS - Latitudine: 47.953504, Longitudine: 26.391230
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Biserica de lemn Vargolici