Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Biserica de Lemn din Valea Larga
Biserica a fost construita in anul 1782 si poarta hramul Sfanta Treime și Sfantul Prooroc Ilie. Lacasul de cult a intrat de curand si in randul monumentelor istorice din Romania, avand in vedere faptul ca picturile expuse aici, icoanele si restul obiectelor representative pentru lumea monahica sunt cu totul speciale.
Constructia a fost realizata cu ajutorul satenilor din anii 1700, pentru acestia fiind extrem de important sa aiba o biserica in sat care sa ii apere de cele rele. De curand, a fost gasita chiar o carte impresionanta cu numele tuturor celor care au contribuit la ridicarea bisericii fie cu bani, fie au ajutat la construire si intretinere.
De departe, insa, cel mai important element al bisericii este pictura de pe ziduri. Aici sunt reprezentatii cei mai importanti sfinti ai religiei ortodoxe, in diverse momente ale existentei lor. De asemenea, multe scene pictate fac trimitere la mesaje biblice relevante pentru crestinatate, din care oamenii ar trebui sa invete. De asemenea, in tamplarie au fost cioplite scene, precum: Rastignirea, predicile de pe munte ale Mantuitorului, glastre cu flori, fetele lui Aavram si Saara, Ioachim si Ana. In plus, inclusiv in partea usilor de la intrare o sa regasiti reprezentarea Bunei Vestiri, iar in partile curbe: Maria pe tron cu pruncul, arhanghelii Mihail și Gavril, heruvimii, medalioane cu prooroci – si printre acestea isi fac loc cateva flori, la registrul de nastere.
Pictura peretilor este delimitata de aceea a boltii printr-un delicat chenar floral si reda: Punerea in Mormant, iar pelatura vestica, Jertfa lui Avram, intr-un peisaj natural.
Biserica a suferit cateva modificari de-a lungul timpului, aceasta fiind refacuta in urma cu mult timp. Aceste modificari nu au schimbat cu mult structura lacasului de cult, dar au imbunatatit vizibil conditiile. Mai mult decat atat, curtea bisericii este destul de spatioasa si va puteti opri si aici. In cazul in care doriti sa va plimbati prin zona, trebuie sa stiti ca puteti vizita cimitirul bisericii aflat in imediata apropiere a acesteia. In cimitir o sa observati faptul ca exista diferite tipuri de cruci, unele mai vechi, din lemn si altele noi, din piatra. Un obicei al zonei face ca acestea sa arate putin diferit fata de ce ati vazut pana acum.
GPS - Latitudine: 46.131913, Longitudine: 24.039305
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Biserica de Lemn din Valea Larga