Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Biserca Sfantul Bartolomeu din Brasov
Construita in secolul al XIII-lea, chiar de la 1223 dupa cum sustin unele surse istorice, Biserica Sfantul Bartolomeu din Brasov este un lacas de cult evanghelic-luteran si este cel mai vechi monument din oras si, in acelasi timp. cea mai veche biserica. Initial, biserica a fost cunoscuta sub numele de Biserica celor trei orfane care, potrivit unei legende, au donat tot ce aveau bisericii au si fost inmormantate sub altar. Initial o biserica romano-catolica cu hramul Sfantului Bartolomeu, a devenit biserica evanghelica-luterana odata cu Reforma din secolul al XVI-lea. Constructia cu trei nave cu ziduri masive cu contraforti, inconjurata cu zid de aparare a fost martor si a rezistat multor invazii turcesti, marelui incendiu din 1689, dar si devastarii trupelor lui Vlad Tepes (1458) si ale lui Gabriel Bathori (1611) .
Din punct de vedere arhitectural, biserica a fost construita intr-un stil gotic cistercian, dar si cu elemente romanice. Planul bisericii este asemanator cu cel al bisericii Manastirii Cisterciene de la Carta, numai ca acesta dispune de trei travei patrate. Biserica are o lungime de 55 m si se dovedeste a fi unul dintre cele mai importante edificii ale Brasovului. Pe fatada vestica a bisericii se pot vedea doua turnuri (doar unul este in intregime executat). Turnul de astazi este construit si inaltat cu un etaj in 1842, in locul turnului vechi, prabusit la cutremurul din 1822.
Cutremurul din 1882 nu a afectat corul si incaperile adiacente acestuia, si nici cele doua capele patrate cu care inchid, spre rasarit, bratele transeptului. Originale sunt si partea nordica, vestica si sud-vestica a zidului medieval de aparare. Altarul bisericii este datat din 1822, cand a fost refacut in stil clasicist, o strana veche este datata din 1683. iar partea estica si unele parti din partea nordica au fost demolate si reconstruite. Socluri puternice sprijine coloanele bisericii terminate de capitelurile in stil pre-gotic. Ulterior cutremurului de la 1822 a fost instalata o noua orga cu 25 de registre. In anul 1923 a fost instalat ceasul din turn. In interiorul bisericii poate fi admirata pictura impresionanta de pe pereti, cu motive romanice si gotice.
Cimitirul enoriasilor sasi din Bartolomeu se afla in interiorul zidului de aparare. De mai bine de 500 de ani, comunitatile sasesti se aduna in ultima duminica dinaintea zilei de 24 august, de Hramului Sf. Bartolomeu, la o serbare regionala. Slujba festiva este urmata de dansuri si cantece populare germane acompaniate de fanfara.
De asemenea, Biserica Sfantul Bartolomeu gazduieste din anul 2003 si un muzeu etnografic, in cadrul caruia pot fi vazute peste 1500 de exponate: piese de mobilier, costume populare sasesti, tesaturi si diverse unelte. Toate acestea recreeaza o gospodarie tipic saseasca in Biserica Sfantul Bartolomeu din Brasov.
GPS - Latitudine: 45.662737, Longitudine: 25.575566
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Biserca Sfantul Bartolomeu din Brasov