Ghid turistic Camerun

Recomandat pentru: arta, cultura, divertisment, expozitii, galerii de arta, muzee, puncte de interes

Despre Camerun

Republica Camerun se gaseste in Africa Ecuatoriala, se intinde pe o suprafata de 447.442 km² si numara o populatie de aproape 21 de milioane de locuitori, cu o densitate de 39.7 locuitori/km². Speranta de viata a camerunezilor se situeaza in jurul varstei de 53,82 ani pentru barbati si 55,63 ani pentru femei. La nivel administrativ, tara este impartita in 10 provincii, conduse de catre un guvernator. Provinciile sunt divizate in 49 de departamente, aflate sub administrarea unui prefect, iar limbile oficiale ale statului sunt engleza si franceza.

Teritoriul de astazi a Camerunului a fost locuit inca din timpuri preistorice, pentru ca in Evul mediu, triburi sudaneze sa se instaleze in regiunile de nord ale tarii, in timp ce sudul tarii a fost ocupat de triburile bantu. Primii europeni care au descoperit acesta tara indepartata au fost portughezii, in secolul XV, pentru ca patru secole mai tarziu, triburile fulbe sa puna bazale Emiratului islamic Adamaoua. La sfarsitul secolului XIX, teritoriul este declarat colonie germana. Controlul imperiului german asupra teritoriului de azi al Camerunului a durat relativ putin, pana la mijlocul primul razboi mondial, cand zona este impartita in sfere de influenta, intre englezi si francezi. Istoria tarii este oarecum unica, din punctul de vedere al mutatiilor politice, deoarece reuseste sa-si declare independenta, fata de colonisti, in urma unor plebiscite organizare sub egida O.N.U. (1961), motiv pentru care este singura tara africana care si-a obtinut independenta fara interventii militare si armate, ceea ce a condus la o stabilitate politica si sociala, care a pus bazele unei evolutii economice spectaculoase, fiind, astazi, tara africana cu cea mai ridicata rata de scolarizare.

Camerunul este republica prezidentiala, unde puterea legislativa apartine Parlamentului, iar puterea executiva este exercitata de presedinte si guvern, in timp ce economia tarii este bazata, in special, pe valorificarea resurselor de petrol, dar si pe agricultura, prin culturi de mei si arbori de cacao, cafea si fructe exotice.

Sub aspectul alcatuirii reliefului, acesta este reprezentat, in mare parte, de podisuri traversate de vai adanci, formate de lanturi muntoase inalte, asa cum este Vulcanul stins – Camerun, inalt de 4070 m, aflat in regiunea campiilor litorale. Padurile tropicale ocupa aproape jumatate din suprafata tarii, pentru ca regiunile nordice sunt dominate de savane si mlastini. Aici se gasesesc si unele dintre marile atractii turistice ale tarii, parcurile nationale ce gazduiesc o fauna diversa, alcatuita din girafe, eleganti si gorile.

Capitala tarii se afla la Youndé, oras situat intr-o zona colinara din sud-vestul tarii, fiind ridicat pe ruinele unui fost sat apartinand populatiilor aborigene si unde prima constructie a reprezentat-o un post militar, ridicat de germani, in anul 1888. Astazi este al doilea oras ca marime al tarii, dupa Douala, si gazduieste cel mai important centru universitar din Camerun, alaturi de importante muzee, biblioteci si edificii culturale, precum Palatul de Justitie sau Palatul Atagana, dar si Noua Catedrala si Biserica catolica, construita in anul 1901.

Cel mai important centrul comercial si el mai mare oras din tara este Douala, totodata, cel mai mare oras-port din Camerun. Este una dintre destinatiile turistice preferate de turistii sositi aici, atat pentru restaurantele foarte diverse, dar si pentru viata de noapte foarte activa, numarnadu-se printre cele mai scumpe orase din lume si cel mai exclusivist din Africa.

In nordul tarii, cel mai important oras ramane Garoua, situat pe malul raului Benue, oras ce se remarca printr-o vegetatie luxurianta care impresioneaza orice turist. De altfel, aici se gasesc si marile rezervatii nationale, precum Parcul National Waza, care se intinde pe o suprafta de 1700 km² si gazduieste lei, elefanti si unele specii de animale rare, in timp ce Parcul National Benue ocupa o suprafata de 180.000 ha si unde aveti ocazia sa priviti familiile de hipopotami, alaturi de hiene, pantere si antilope.

Diversitatea culturala si geografica, peisajele de o frumusete aparte, cu plaje superbe (Kribi si Limbe), alaturi de Muntii Camerun, o continua zona de explorare pentru geologi si, nu in ultimul rand, cele aproximativ 250 de triburi care locuiesc aici, fiecare cu traditiile si cutumele lor, fac din Camerun o destinatie turistica ce merita explorata.