Despre Bujumbura
Situat pe malul lacului Tanganyka, in vestul tarii, Bujumbura este capitala statului Burundi. In ultimii ani ai secolului XIX, Bujumbura era doar o micuta asezare de pescari, care a inceput sa se dezvolte dupa ce germanii au amenajat aici un post militar in 1898. Dupa Primul Razboi Mondial, orasul a devenit centrul administrativ al coloniei belgiene Urundi, iar din 1962 capitala statului burundez independent. Tot din 1962, localitatea si-a schimbat numele din Usumbura in Bujumbura.
Orasul beneficiaza de un climat tropical, cu doua anotimpuri (secetos si ploios). Desi se afla in apropierea Ecuatorului, altitudinea ridicata modereaza clima asezarii. Astfel, temperaturile medii variaza in timpul anului intre 18 °C si 29 °C.
Bujumbura este deservit de un aeroport international aflat in apropierea orasului, dar si de un important port la Tanganyka, al doilea cel mai mare lac cu apa dulce din lume.
Unul dintre cele mai apreciate obiective turistice din oras este Muzeul “Vivant”, aflat in apropierea lacului Tanganyka. Acest muzeu este o combinatie interesanta intre o gradina zoologica, din care nu lipsesc serpii si crocodilii, si o expozitie a culturii traditionale burundeze. In apropiere de Bujumbura, la circa 12 kilometri de oras, se afla si una dintre cele mai vizitate pietre din lume. Un bolovan putin mai inalt decat un om, care aparent nu are nimic special, cu exceptia unei inscriptii: “Livingstone - Stanley 25 - XI - 1871”. Cuvintele au fost crestate de unul dintre cei doi mari exploratori ai secolului XIX, care au ajuns impreuna in zona, in cautarea izvoarelor Nilului. “Dr Livingstone, I presume?" (“Doctorul Livingstone, presupun?”), o expresie celebra din limba engleza, a marcat momentul intalnirii dintre Henry Morton Stanley si David Livingstone. Localnicii spun ca aceasta intalnire ar fi avut loc chiar aici, insa istoricii sustin ca cei doi s-ar fi cunoscut cu cateva saptamani inainte, in Tanzania.
Pasionatii de animale salbatice, si mai ales de reptile, trebuie sa ajunga si la Parcul National Rusizi, unde pot fi vazuti crocodili si hipopotami facandu-si siesta pe malul raului Rusizi. In zona a fost fotografiat si crocodilul Gustave, o reptila uriasa, despre care se spune ca ar fi inghitit peste 300 de oameni in ultimii ani.
Daca preferati sa stati toata ziua la soare, cu un cocktail in mana, aveti la dispozitie mai multe plaje amenajate pe tarmul lacului Tanganyka. Karera Beach si Saga Plage, aflate la circa 20 de minute de oras, sunt adevarate mini-statiuni litorale, oferind camere de cazare dar si restaurante elegante. Daca vi s-a facut dor de un film sau pur si simplu cautati un spatiu racoros intrati la Cine Cameo, singurul cinematograf din Burundi si una dintre putinele cladiri dotate cu aer conditionat. Amatorii de chilipiruri sa nu rateze Piata Centrala, unde se gasesc de toate pentru toti. Pentru toti cei care stiu sa negocieze pretul cu vanzatorii. In oras exista insa mai multe mini-market-uri, dar preturile sunt destul de piperate.
Bujumbura este considerat un oras relativ sigur pentru turisti, insa, de la obtinerea independentei de catre Burundi, localitatea a devenit scena unor conflicte militare intre militiile Hutu si armata statului, dominata de triburile Tutsi.
Pont: sa nu va speriati daca vedeti pe langa casele localnicilor crocodili, acestia sunt tinuti ca animale de companie.