Despre Burundi
Republica Burundi este situata in centrul Africii, in vecinatatea Tanzaniei, a statului Congo si a Republicii Rwanda, ocupa o suprafata teritoriala de 27.834 km² si numara o populatie de aproape 9 milioane de locuitori, cu o densitate de 323 locuitori/km². Speranta de viata a burundezilor este redusa la 57,52 ani pentru barbati si la 61, 02 ani pentru femei, iar limbile oficiale ale statului sunt kirundi si franceza.
Burundi este unul dintre cele mai mici si mai sarace tari ale Africii, avand o istorie seculara. Triburi de agricultori hutu au populat timp de aprope un mileniu zona marilor lacuri ale Africii, pentru ca in sec. XV, triburile de pastori nomazi tutsi, sositi din regiunile Nilului, sa-si impuna dominatia hegemonica asupra triburilor hutu, fata de care au instaurat relatii de tip feudal. In a doua jumatate a secolului XIX, teritoriul de azi al statului este inclus in ceea ce se chema Colonia Africa Germana de Est, pentru ca in timpul primului razboi mondial, tara sa intre sub controlul Belgiei, fata de care isi proclama independeta in anul 1962. Patru ani mai tarziu, in anul 1966, monarhia urma sa fie inlocuita cu republica prezidentiala. Deceniile ce au urmat acestor transformari politice, au fost marcate de nesfarsite confruntari militare interetnice, intre minoritarii tutsu si majoritarii hutu. Sub aspect administrativ, Burundi este impartita in 17 provincii, divizate, la randul lor, in 117 comune.
Una dintre cele mai sarace tari din lume, unde trei sferturi din populatie traieste la limita saraciei, Burundi are o economie bazata, in mare parte, pe agricultura rudimentara, cu plantatii de ceai si cafea, bumbac, banane, cartofi etc.
Sub aspectul alcatuirii reliefului, Burundi este traversat in regiunile centrale de lanturi muntoase, cu altitudini de pana la 2.685 m, (varful Heba). In zonele estice si vestice, se intalnesc podisuri acoperite cu vegetatie si diverse culturi. Desi este o tara fara iesire la oceanul planetar, Burundi este situat in apropierea Lacului Tanganika, iar in nordul acestuia, se gaseste campia Imbo, drenata de raul Rusizi. Raurile, reduse ca intindere, ce traverseaza tara, se varsa in Lacul Tanganika, cu exceptia lacului Kagera-Mukasenyi, cel mai sudic izvor al Nilului, descoperit in anul 1934 de catre germanul Burchard Waldeker.
Cel mai important oras al tarii este capitala Bujumbura, oras situat in vestul tarii, pe malul lacului Tanganika, ridicat de colonistii germani in anul 1897, pe ruinele unui fost sat de pescari. Astazi, Bujumbura este si cel mai reprezentativ port pe lacul navigabil Tanganika. Nu puteti vizita capitala fara a face o expeditie in Parcul National Rusizi, aflat la doar 10 km distanta, unde veti avea sansa unica sa admirati de aproape familiile de hipopotami, turmele de antilope, dar si peisaje spectaculoase cu vegetatie luxurianta.
O mare atractie turistica o reprezinta si cascada Karera, cu apele sale tamaduitoare, conform spuselor localnicilor. In centrul tarii, se gaseste fosta resedinta regala, Gitega, cel mai important centru cultural al tarii si al doilea mare oras dupa Bujumbura, in timp ce Parcul National Kibira, ramane marea atractie turistica a Burundiei. Parcul este acoperit cu 40.000 ha de padure si este locul ideal unde sa veniti, daca vreti sa cunoasteti viata animalelor salbatice, deoarece parcul gazduieste nu mai putin de 98 de specii de mamifere, peste 600 specii de plante si 200 de specii de pasari.
O tara de o frumusete aparte, cu traditii etnice distincte, Burundi incearca, astazi, sa-si gaseasca echilibrul social si politic, in dorinta de a se intregra unui circuit turistic international, intelegand sa projeze habitul natural al animalelor salbatice si a naturii, in general.