Despre Bobo Dioulasso
Situat in sud-vestul tarii, Bobo-Dioulasso este al doilea oras ca marime din Burkina Faso, cu o populatie de circa 450.000 de locuitori. Numele asezarii s-ar traduce prin “Casa lui Bobo-dioula”. Dupa ce a pierdut “la mustata” sansa de a fi desemnat capitala coloniei franceze Upper Volta, actuala Burkina Faso, orasul a decazut constant economic pana la sfarsitul anilor ’90. Incepand din anii 2000, localitatea s-a revigorat, beneficiind de migratia care a insotit criza economica din tara vecina, Coasta de Fildes.
De pe Aeroportul Bobo Dioulasso exista doar curse interne, cea mai importanta fiind cea dinspre capitala Ouagadougou, aflata la circa 350 de kilometri distanta.
Orasul este considerat centrul cultural si comercial al tarii, iar locuitorii sai sunt vazuti ca cei mai ospitalieri din Burkina Faso. “Din lume chiar”, ne-ar corecta ei. Una dintre cele mai spectaculoase cladiri din oras este Vechea Moschee, construita la sfarsitul secolului XIX, care privita din anumite unghiuri poate fi confundata cu un cactus urias. “Tepii”, in fapt varfurile unor prajini care ies regulat din cladire, sunt folositi de constructori pentru a urca pe moschee atunci cand aceasta necesita lucrari de intretinere. Un alt obiectiv turistic original este helesteul natural Dafra, considerat un loc sacru al intregii regiuni. Localnicii vin aici in pelerinaj si aduc ca ofranda o specie de somoni uriasi. Bobo Dioulasso este si un oras care a conservat mostenirea arhitecturala colonialista, cladirile in stil “neo-sudanic”, precum Gara orasului, fiind bine intretinute.
Dar farmecul principal al orasului este dat de pietele sale si de micii comercianti care pot fi vazuti la tot pasul. "In Bobo Dioulasso poti cumpara aceleasi produse ca in Ouagadougou, dar mult mai ieftin". Cam asa suna “brandul” orasului. Din Piata Mare puteti cumpara absolut tot ce aveti nevoie pentru a trai decent in Burkina Faso, de la bijuterii pana la produse de carmangerie. Atentie, animalele sunt ucise si transate chiar in fata dumneavoastra. Vegetarienii au la dispozitie Piata de Fructe, aflata in drum spre Aeroport, iar cumparatorii mai simandicosi pot alege Piata Marina, un complex comercial in stil occidental.