Despre Ruse
Numit adesea “Mica Viena” datorita prezentei ahitecturii neo-baroca din secolul al XIX-lea, orasul Ruse este amplasat pe malul drept al Dunarii, fiind opus orasului Giurgiu (legat de acesta prin podul Giurgiu - Ruse) din Romania si este al V-lea ca marime dupa numarul de locuitori. Este unul dintre cele mai importante porturi fluviale ale Bulgariei, fiind totodata si un important nod feroviar si rutier din nordul Bulgariei. In anul 1867 au aparut primele linii de cale ferata, primul tren din tara circuland pe ruta Ruse-Varna.
Orasul beneficiaza de 2 gari pentru transportul public (garile Ruse Central si Ruse Razpredelitelna) si doua pentru transportul de marfa, dar si de autobuze de tip intercity ce leaga Ruse de celelalte orase din tara, dar si de unele tari europene. Transportul public din oras se rezuma la 30 de autobuze si troleibuze, dar si la cateva metrouri ale diferitelor companii private de transport bulgare. Peste 260 de monumente atrag in fiecare an mii de turisti, Ruse fiind cunoscut mai ales pentru arhitectura cladirilor ridicate in perioada secolelor XIX-XX.
Majoritatea obiectivelor turistice din Ruse sunt localizate in centru: muzee, teatre, opera, hoteluri, restaurante, cafenele, magazine cu suveniruri, etc.
Muzeul Istoric Regional este unul dintre cele 11 muzee regionale ale Bulgariei si a fost infiintat in anul 1904. Gazduit in cladirea Palatului Battenberg, muzeul detine 140.000 de obiecte, printre care: ceramica preistorica si idoli din arte plastice, o colectie de fresce medievale, de exponate a stilului de viata traditional, o colectie numismatica, colectia de oase a mamiferelor preistorice, dar si o casa din bronz din secolele IV-III i.H., ce apartinea unuia dintre soldatii lui Alexandru cel Mare, etc.
Muzeul National al Transporturilor este amplasat pe malul Dunarii, pe locul unde a fost construita prima statie de cale ferata, in anul 1866. Exponatele se gasesc atat in cladire, cat si in afara ei, printre care diverse vagoane ce au apartinut candva regilor Fernand si Boris III al Bulgariei, vagonul sultanului turc din anul 1866, dar si 10 locomotive cu aburi.
Monumentul Libertatii este unul dintre cele mai importante simboluri ale orasului, facand parte si din emblema acestuia si comemoreaza pe cei care au luptat pentru eliberarea Bulgariei, in perioada 1867-1877. Are forma unei coloane uriase, iar statuia din varf este reprezentata printr-o femeie frumoasa ce tine in mana stanga o sabie, in timp ce cu mana dreapta indica directia de unde sosesc eliberatorii tarii. Unul dintre lei de la baza coloanei, rupe cu dintii lantul din bronz, in timp ce, celalalt apara Scutul libertatii.
Alte cladiri arhitecturale la fel de importante ce pot fi vizitate de turisti sunt: teatrul Sara Ognianov; casa lui Elias Canetti, laureat al premiului Nobel in anul 1981; Panteonul Eroilor Reinvierii Natiunii; strada Aleksandrovska, de-a lungul careia s-au construit o serie de cladiri neo-baroce, etc.
Dintre cele zece parcuri naturale ale Bulgariei, parcul Natural Rusenski Lom nu trebuie exclus din lista turistilor ajunsi in Ruse. Intinzandu-se de-a lungul vaii raului Rusenski Lom, pe o suprafata de 3.408 ha, parcul a fost declarat rezervatie naturala in anul 1970 si este o zona bogata in diferite specii de pasari, mamifere si plante, pesteri, formatiuni de roca, monumete istorice de mare importanta national si internationala, etc.
Si patrimoniul religios al orasului este destul de variat: de la bisericile in stanca din Ianovo cu frese ce dateaza din sec. XIII-XIV, situate la 18 km de Ruse si instalate in grote naturale, la biserici cu arhitecturi de reinviere a stilului gotic – Biserica Sf. Pavel Crucificatul constuita in 1890, la biserici metodiste, baptiste, moscheea Seid Pasha, etc.
Cele mai importante evenimente din oras sunt: festivalul international de muzica clasica “Marsul Zilelor Muzicii”; Ziua Sf. George sarbatorita la 6 mai, cand se organizeaza un targ local ce tine timp de o saptamana; Carnavalul de la Ruse de pe data de 24 iunie; festivalul “Sexaginta Prista Summer Stage”, gazduit la castelul roman, in fiecare vineri din luna mai pana in octombrie etc.