Despre Plovdiv
Plovdiv este al doilea oras ca marime din Bulgaria. Orasul, construit pe mai multe dealuri joase pe malurile raului Marita, a fost asezat de milenii la intersectia dintre doua rute comerciale antice. Plovdiv a prosperat in fiecare perioada din lunga si complicata istorie a tarii si aici, mai mult decat in alte locuri, se poate vedea stratificarea diferitelor epoci istorice. Principalele comori ale orasului merita cel putin doua zile pentru a putea fi explorate pe de-a intregul.
Trecutul actualului Plovdiv poate fi urmarit pana la traci. Acestia au fortificat locul in anii 5000 i. Hr. Filip al II-lea al Macedoniei a capturat orasul trac, cunoscut ca Eumolpias, in anul 341 i. Hr. Acesta a schimbat numele orasului in Filipopolis si a extins in mare masura asezarea. Sub stapanire romana, orasul s-a numit Trimontium si i s-a schimbat din nou numele in timpul Primului Tarat Bulgar. Plovdiv a fost grav afectat in timpul invaziei otomane, dar a fost reconstruit de turci, care l-au numit Filibe. Orasul a prosperat din nou dupa castigarea independentei, cand a dezvoltat o forma unica de arhitectura ce includea elemente baroce si ale Renasterii Nationale pe care o puteti vedea astazi in magnificul oras vechi.
Cele mai vechi ruine existente sunt vestigiile orasului trac Eumolpias situat pe dealul Nebet (Nepet Tebe), inalt de 200 m. Desi sunt putine de vazut in afara de ruinele unor ziduri de odinioara imense, dealul ofera privelisti frumoase ale orasului.
Romanii au lasat si ei cateva urme (desi din nefericire multe au fost distruse in conflicte ulterioare). Cele mai bizare sunt vestigiile excavate ale unui stadion roman, care se afla intr-un pasaj deschis din oras, stalpii de beton ai cladirilor moderne sprijinindu-se pe terasele sale de marmura. Cel mai impresionant sit roman este fara indoiala Amfiteatrul (program de vizitare zilnic intre orele 9:00 – 17:00), construit in timpul domniei imparatului Traian in secolul al II-lea d. Hr. Structura a ramas sub pamant pana acum 30 de ani, ingropata probabil de un cutremur, si a fost redescoperita din greseala. De atunci, a fost mai degraba renovata si este astazi gazda a evenimentelor populare si simfonice in timpul verii. Cele mai dezamagitoare ruine trebuie sa fie cele cateva sectiuni ale forumului.
Cladirile religioase ilustreaza perioada stapanirii otomane. Multe biserici bizantine au fost distruse in invazia turca astfel incat bisericile orasului sunt in mod normal cladiri din secolele al XVI-lea si al XVII-lea ce stau pe fundatii mai vechi. Biserica Sfintii Constantin si Elena este cea mai veche, fiind construita in secolul al IV-lea, desi biserica actuala dateaza din anul 1830. Principalele atractii ale acestei biserici sunt isonostasul suflat cu aur si colectia de icoane. Biserica Sveti Nedelia a fost ridicata in anul 1578 si ar trebui vizitata pentru iconostasul din lemn de nuc instalat in secolul al XVII-lea. Si aici icoanele sunt impresionante.
Ca o concluzie, orasul Plovdiv, desi ignorat de majoritatea turistilor din Romania, se dovedeste o destinatie turistica impresionanta, mai ales prin prisma vestigiilor istorice milenare. Poate fi inclus intr-un mic circuit turistic bulgaresc sau vizitat in timpul celui mai important eveniment gazduit aici, cunoscut sub numele de Plovdiv Fair.