Despre Nessebar
Asezat pe o peninsula lunga de 850 m si lata de 350 m, marginita de Marea Neagra, orasul Nessebar este cea mai veche asezare a Europei de Est, fiind intemeiata de colonistii greci in secolul al VI-lea i. H. peste ruinele asezarii tracice, cunoscuta atunci ca si “orasul lui Melsa”. Desi o treime din suprafata sa este acoperita de ape, aceasta “perla“ a Marii Negre continua sa atraga in fiecare an milioane de turisti.
Istmul ce leaga peninsula de continent, conduce prin poarta zidului de vest catre orasul vechi, unde si acum se mai pot vedea cladiri bine conservate (in special, biserici medievale, dar si ruinele zidurilor Imperiului Roman si al Evului Mediu), precum si stradute inguste, pietruite, de-a lungul carora se gasesc casele de lemn construite intre secolele XVIII-XIX.
Nessebar reprezinta tezaurul istoric al Bulgariei, iar in anul 1956 a fost declarat si recunoscut ca un “oras-muzeu”- rezervatie arheologica si arhitecturala. Bogatia orasului o constituie insa cele 26 de biserici ramase, reprezentative fiind bisericile Sf. Stefan si Sf. Spas, ce contin fresce realizate in secolul al XVII-lea. Se spune adesea, ca Nessebar este orasul cu cele mai multe biserici pe cap de locuitor.
Viata administrativa este concentrata in orasul nou al Nessebarului, acesta parte fiind reprezentata de arhitectura moderna oglindita pe fatadele hotelurilor si a caselor de oaspeti. De la nord la sud se intind doua plaje principale: cea care uneste orasul cu statiunea Sunny Beach si cea de la sud de Nessebar, iar printre activitatile de petrecere a timpul liber oferite turistilor, se numara excursiile cu barca sau cu iahtul, pescuitul, sporturile pe apa, inchirierea de biciclete, etc.
Pe langa rezervatiile naturale Irakli si Kalinata, formatiunile de nisip si speciile de plante rare, turistii mai pot vizita si parcul (Parcul Sudic) din partea de sud-est a orasului, ce se intinde pe o suprafata de 27 ha. Aici ei vor gasi patru locuri de joaca pentru copii, o casacada, o fantana muzicala, multe puncte de observare. Printre speciile de plante, cele mai interesante sunt rodiile, smochinele, numeroase tipuri de palmieri si cactusi, etc, toate aceste specii fiind etichetate atat cu nume latinesti, cat si in bulgara. In anul 1983, Orasul Vechi a fost inscris in patrimoniul mondial UNESCO.
Una peste alta, in general, turistii din Romania merg aici in concediu pentru plaje, hotelurile si facilitatile de cazare din Nessebar, cateva dintre cele mai apreciate resorturi turistice de la Marea Neagra. Odata ce ai ajuns in orasul-statiune Nessebar, acesta te va cuceri cu plajele sale cu nisip fin, cu bisericile cu arhitecturi diverse, casele sale albe cu acoperis rosu, dar in special cu partea istorica a orasului, dar si alte obiective turistice de real interes.