Despre Balcic
Balcic este un oras situat la tarmul Marii Negre, mai exact in nord – estul Bulgariei, in regiunea Dobrici, gasindu-se la o distanta de 42 km de Varna. In prezent, Balcic este una dintre atractiile turistice ale Bulgariei la Marea Neagra. Balcic a apartinut Regatului Romaniei alaturi de Dobrogea de sud in perioada 1913 – 1940.
Balcic este o asezare cu o populatie de peste 13.000 de locuitori, fiind in acelasi timp un port comercial destul de important si una dintre cele mai frumoase statiuni turistice din Bulgaria. Pe langa faptul ca Balcic este considerat ca o statiune estivala destul de apreciata, orasul se mai face remarcat si prin istoria sa fascinanta si plina de evenimente.
In ceea ce priveste istoria acestei regiuni, acest loc era populat de ionieni in secolul al V-lea i. Hr. Pe vremea aceea, regiunea purta numele de Kmuni sau Krunoi (in greceste aceasta inseamna izvoare). Mai tarziu a luat denumirea dupa numele zeului Dionysos, al vinului si al sarbatorilor, Dionysopolis. In secolul I i. Hr. coloniile au fost pentru prima data ocupate de trupele Imperiului Roman, iar dupa o perioada scurta de timp, populatia zonei s-a rasculat. In perioada luptelor pentru putere de la Roma, orasul a fost ocupat de Burebista.
Balcic a devenit un oras cunoscut si frecventat, in definitiv o destinatie turistica pentru intreaga lume artistica si politica romaneasca, incepand cu 1913, in urma celui De-al Doilea Razboi Balcanic.
Balcic este un oras al ulitelor pietruite abrupte si flancate de casute varuite in alb, cu acoperisul din tigle, asezat sub stangi albe de creta. Un oras roman antic aflat mai aproape de tarm a fost distrus de un val urias, cauzat probabil de un cutremur pe falia turca sau egeana, asa incat Noul Balcic a fost reconstruit la o altitudine mai mare in secolul al VII-lea i. Hr. In anul 1913, regiunea din jurul orasului a fost anexata Romaniei. A intrat ulterior sub suveranitate bulgara in anul 1940, dar scurta perioada de stapanire romaneasca a lasat mostenire orasului cea mai mare atractie a sa, Palatul de Vara al Reginei Maria.
Regina de origine engleza, sotia regelui Ferdinand al Romaniei, si-a dorit un refugiu pentru a evada de la Curte si acest palat, ridicat la inceputul anilor 1920 era perfect. Construit pe 35 de ha, palatul este format din mai multe vile separate si modeste, pozitionate pe mai multe niveluri si la distante diferite de mare si are un parau, o cascada si o biserica, legate intre ele prin stradute pietruite – semanand cu un satuc. Una dintre vile era folosita de cuplul regal, in timp ce altele erau deschise oaspetilor, curtenilor si servitorilor. De-a lungul falezei a fost plantata o gradina italiana cu locuri unde poti sa admiri privelistea.
Gradina Botanica, ce infrumuseteaza terenurile palatului, a fost marita in anii 1950 si adaposteste astazi peste 500 de specii de plante. Palatul si gradinile gazduiesc un festival anual de arte la inceputul lunii iulie. In orasul propriu-zis sunt cateva muzee mici, dar interesante. Muzeul de Istorie este deschis de luni pana vineri intre orele 9: 00 – 12:00 si 13:00 – 16: 00. Intrarea este cu plata. Acest muzeu detine cateva statui romane si grecesti frumoase. In timp ce, Muzeul de Etnologie expune obiecte de artizanat si costume traditionale.
Balcic va poate oferi numeroase obiective turistice impresionante, unele dintre ele fiind vizibile pe harta Balcic pe care am pregatit-o pentru cititorii nostri. In afara de Palat si de Gradina Botanica (cea mai mare si mai bogata din Balcani) despre care am vorbit, acest oras are foarte multe de oferit vizitatorilor, pastrandu-se in acelasi timp aspectul traditional cu acele stradute mici pietruite si cu case vechi din piatra. Centrul de atractie este cu siguranta complexul regal care are un palat central cu un turn impunator, numeroase cladiri si un parc cu terase care realizate din piatra si sculptate, un tron aflat sub un vechi copac – de unde regina Maria admira adesea apusul soarelui – si capela unde se pastreaza inima reginei, potrivit dorintei acesteia.
Gradina Botanica din Balcic are specii foarte rare si valoroase de plante. Aici vin studenti de la Universitatea din Sofia pentru practica sau pentru relaxare. In Balcic gasiti si un Muzeu de Arta, acesta pentru toti iubitorii de arta. In principal predomina arta bulgara, colectia fiind variata, dar tot aici puteti gasi diverse lucrari ale unor artisti straini.
O destinatie ce se afla deja in sufletul multor romani, fie datorita facilitatilor de cazare din Balcic, fie datorita conexiunilor cu familia regala a Romaniei, fosta Kmuni sau Krunoi este plina de istorie, ticsita de peisaje pitoresti si dispune de cateva edificii religioase de o frumusete unica. Bine ati venit in capitala relaxarii!