Despre Kuala Belait
Casa a industriei petroliere si a gazelor naturale, datorita amplasarii fluviale, de-a lungului raului Belait, chiar in centrul unui camp petrolier, foarte aproape de granita de vest a tarii cu statul malaiezian Sarawak, orasul portuar Kuala Belait este cea de-a doua mare asezare urbana din Brunei, dupa capitala Bandar Seri Begawan, dar si centrul administrativ al districtului Belait.
A luat nastere la inceputul secolului al XX-lea ca si un mic sat de pescari, iar odata cu infiintarea “Sistemului Sanitar Kuala Belait” in perioada anilor 1930, Kuala Belait a capat statutul de oras. Numele acestei asezari, care se traduce in limba malaieziana prin “gura de varsare a raului Belait”, provine de la cuvantul “Kuala”, care se refera fie la confluenta dintre doua rauri, fie la gura de varsare a unui rau, la care se adauga cuvantul “Belait”, care este numele raului si al districtului.
Beneficiaza de o clima tropicala cu o temperatura medie anuala de 280 C, iar din punct de vedere administrativ, orasul Kuala Belait este impartit in mai multe sate sau, cum sunt local cunoscute, in “kampongs”, dintre care mai importante sunt: “Pekan Belait”, “Melayu Asli”, “Cina”, “Sungai Terban”, “Mumong” etc.
Cele mai populare puncte de atractie ale orasului sunt reprezentate de plaja ce se intinde de-a lungul Marii Chinei de Sud, desi cei mai multi vizitatori, doar o traverseaza in drumul lor spre sau dinspre statul malaiezian Sarawak, dar si “Parcul Silver Jubilee” – amplasat in apropiere Marea Chinei de Sud si construit de catre localnici ca si un cadou pentru comemorarea a 25 de ani de domnie a sultanului Brunei, Hassanal Bolkiah, in interior putandu-se vedea un teren de joaca pentru copii, o arcada comemorativa, o expozitie de colibe etc. Pe langa acestea se mai remarca si monumentul sultanului Hassanal Bolkiah cu ocazia implinirii a 50 de ani de existenta, amplasat chiar langa “Clubul de Barci Kuala Belait”, de pe raul Belait; piata Tudong Saji, locul unde localnicii vin sa-si vanda produsele la fiecare sfarsit de saptamana si unde se afla si cateva standuri si restaurante ce servesc preparate din bucataria locala, asa cum este celebrul “ambuyat”. Principala strada comerciala a orasului este “Jalan Pretty”, in apropiere de aceasta gasindu-se foarte multe magazine si centre comerciale.
De aici se pot inchiria barci pentru a ajunge in “Kuala Balai”, un mic sat de-a lungul raului Belait, candva o mare asezare din acest district, in prezent fiind pustiit, datorita localnicilor care au plecat in cautarea unui loc de munca mai bun, in industria petrolului. O astfel de calatorie dureaza 45 de minute si costa nu mai putin de 150 B$ /persoana.
Desi nu beneficaza de un aeroport, si nici nu este conectat de restul tarii printr-un sistem de cale ferata, Kuala Belait se bucura de un sistem de drumuri destul de dezvoltate. Autostrada Kuala Belait leaga acest oras de orasul Seria, al aceluias district, iar durata unei calatorii cu autobuzul intre cele doua destinatii dureaza nu mai mult de 30 de minute, pretul unui bilet fiind de doar 1 B$. Pentru a ajunge in capitala Bandar Seri Begawan, care se afla la 120 km de nord-estul orasului, se poate inchiria un taxi sau cu ajutorul autobuzului cu plecare din orasul Seria. Kuala Belait este conectat si cu orasul malaiezian Miri prin intermediul autostrazii din partea de vest a tarii, Compania de Transport Miri Belait punand la dispozitia turistilor o serie de autobuze pentru ca acestia sa ajunga in siguranta la destinatie. De la debarcaderul orasului se poate inchiria un taxi acvatic (“water taxi”), pentru a efectua o serie de excursii, portul Kuala Belait fiind unul dintre cele trei porturi importante ale tarii.