Despre Belize
Belize, o fosta colonie ce facea parte din Hondurasul Britanic, este singura tara din America Centrala fara iesire la Oceanul Pacific. Tara are iesire doar la Marea Caraibilor, in partea de est. De asemenea, este singura tara din regiune care are ca limba oficiala limba engleza. Se invecineaza cu Guatemala la vest si la sud, cu Mexicul la nord si cu Marea Caraibilor la est.
Populatia este formata, asemenea multor foste colonii, dintr-o mixtura Afro-Europeana, cunoscuta si sub numele de populatia Afro-Caraibeana. Radacinile poporului se afla in cultura mayasa, iar de-a lungul teritoriului tarii, limba spaniola este una foarte cunoscuta.
Printre atractiile cunoscute la nivel mondial se numara explorarea junglei exotice cu nenumarate specii de plante si animale, pescuitul in ape adanci, inotul si scufundarile in apa cristalina a Marii Caraibilor si vizitarea ruinelor mayase. Nivelul veniturilor populatiei este inca unul foarte mic, iar infrastructura este una de baza. Locuitorii acestei tari sunt foarte prietenosi cu turistii, fapt ce a facut ca aceasta industrie sa infloreasca foarte mult in Belize, in ultimii 10 ani.
Asemenea partilor vecine din Guatemala si Mexic, aceasta zona a fost locuita timp de mii de ani de mayasi. O mica parte din ei se mai afla si azi pe teritoriul acestei tari, fiind o parte importanta din cultura tarii.
De-a lungul timpului, teritoriul a fost ocupat de mai multe ori de imperiile puternice ale lumii. In secolul al XVI-lea, spaniolii au pretins ca acest spatiu este al lor, insa au facut foarte putine eforturi in a il ocupa. Britanicii s-au stabilit mai intai in zonele de coasta si pe insulele din apropierea tarmului, pentru a facilita comertul pe mare. Aceasta colonie a crescut foarte mult in secolul al XIX-lea. La inceput au fost adusi africani ca sclavi, insa, cum sclavia a disparut in anul 1838, acesti africani au ramas rezidenti ai acestui teritoriu. Mai multi refugiati ai razboiului din Yucatan au fugit de conflict si s-au stabilit mai ales in partea de nord a tarii.
Guvernul din Guatemala a sustinut in repetate randuri ca au mostenit de la spanioli dreptul asupra acestui teritoriu. Disputa a durat pana in 1981, cand Belize a devenit independenta din punct de vedere teritorial. Guatemala a refuzat sa recunoasca acest lucru pana in anul 1991.
Belize a scapat de sangeroasele conflicte civile din anii ’80 care cuprinsesera mare parte din America Centrala. Insa, tara nu a fost ferita de saracia si de crimele ce au urmat, desi, comparativ cu tarile vecine, este o destinatie relativ sigura pentru turisti.
Turismul a devenit ramura principala a economiei, in timp ce culturile agricole au pierdut teren. Belize este renumita pentru culturile de zahar, portocale si banane. Tara ramane insa marcata de o rata mare a somajului si de un amestec din ce in ce mai mare in cartelurile de droguri sud-americane. In anul 2006 s-au descoperit rezerve de petrol intr-o cantitate incat sa poate fi comercializate.
Capitala tarii este orasul Belmopan, iar cel mai mare oras de coasta este Belize City, aflat la Marea Caraibilor. Alte orase mari sunt Dangriga, San Ignacio si Punta Gorda.