Despre Bruxelles
Bruxelles este capitala Belgiei si capitala de facto a Uniunii Europene. Acest oras reprezinta cea mai mare mare zona urbana din Belgia. In timp, Bruxelles a crescut, de la un oras cetate fondat de catre un descendent al lui Carol, intr-un oras considerabil. De la sfarsitul celui de al Doilea Razboi Mondial, Bruxelles a fost centrul principal pentru politica internationala.
Gazduind principalele institutii ale UE si sediul Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), orasul a devenit casa numeroaselor organizatii internationale, multor politicieni, diplomati si functionari publici.
Bruxelles a fost numit in secolul al VI-lea "orasul mlastinilor", in aceeasi perioada s-a si dezvoltat pe ruta comerciala dintre Koln si Bruges. Sub Habsburgi orasul a inflorit, in cele din urma devenind capitala Tarilor de Jos spaniole. In secolul al XIX-lea a devenit capitala Belgiei. Desi in zilele noastre, orasul este adesea perceput in primul rand o destinatie pentru oamenii de afaceri sau diplomati – nu trebuie uitat rolul sau politic major.
Orasul ofera o multime de lucruri de vazut si de facut. Mergand la Bruxelles veti putea vizita numeroase muzee impresionante, degusta renumitele produse din ciocolata si admira stiluri arhitecturale uimitoare. Sunteti in cautare de bere, vafe si festivaluri? le veti gasi din belsug, atunci când vizitati capitala Belgiei.
Bruxelles-ul este cea mai mare poarta de acces pentru tara, fiind si un popas convenabil intre Franta si Tarile de Jos.
Arhitectura de la Bruxelles este diversa, si o veti putea remarca de la constructiile medievale de pe Grand Place pana la cladirile postmoderne ale institutiilor UE. Atractiile principale includ Grand Place, un site al Patrimoniului Mondial UNESCO, cu Primaria gotica din centrul vechi. Un alt punct de reper faimos este Palatul Regal. Atomium este o structura simbolica cu o inaltime de 103 de metri, construita pentru Targul Mondial din 1958. Alaturi de Atomium este parcul Mini-Europa cu modele de cladiri celebre din intreaga Europa.
Intre facilitatile culturale din oras se numara Teatrul Bruxelles si Teatrul La Monnaie. In centrul orasului veti putea admira casele flamande. De asemenea, deosebit de atragatoare sunt cladirile in stil Art Nouveau realizate de arhitectul Victor Horta. Unele dintre cartierele din Bruxelles au fost dezvoltate in asa fel incat sa poata fi incadrate in perioada de glorie a Art Nouveau, si multe cladiri sunt construite in acest stil. Exemple bune sunt Schaerbeek, Etterbeek, Ixelles si Saint-Gilles. Un alt exemplu de Art Nouveau il veti gasi in Palatul Stoclet, realizat de catre arhitectul vienez Josef Hoffmann.
Orasul este renumit pentru pictorii sai. Faimosul belgian suprarealist Rene Magritte, de exemplu, a studiat la Bruxelles. Pictorii impresionisti, cum ar fi Anna Boch, au trait, de asemenea, in Bruxelles. Nu uitam nici faptul ca Bruxelles poate fi numit capitala benzilor desenate.
Bruxelles contine peste 80 de muzee, inclusiv Muzeul de Arta Moderna si Muzeul Regal de Arte Frumoase din Belgia. Cele mai importante muzee legate de istoria Belgiei sunt Muzeul Bellevue si Muzeul Cinquantenaire, care afiseaza atât arta cat si istorie. Muzeul de Arta Antica care are picturi incredibile, desene si sculpturi din cele mai vechi timpuri pana la vremurile moderne. Belgia este cunoscuta pentru delicioasa sa bere, asa ca este o idee buna sa vizitati cel putin un muzeu al unei fabrici de bere. Muzeul Brewery Brewer este o alegere excelenta. Aici veti putea vedea tehnologia fabricarii berii de la inceputurile sale pana in ziua de azi. Muzeul Schaerbeek este o alta optiune buna. Alte muzee interesante pentru a le vizita includ Muzeul de Scrima, Muzeul de Arta Spontana, si Muzeul de Jucarii.
Orasul abunda in baruri si cafenele. Acest oras plin de viata si cosmopolit are o cultura a cafenelelor. La Cafe Belga si nu numai, veti putea degusta faimoasa bere kriek din fructe. Orasul are locuri minunate in care puteti servi masa. Un astfel de loc este Quentin, care are o lista de vinuri bune si o selectie de preparate culinare delicioase. Tineti cont de faptul ca in acest loc veti cheltui multi bani si ca va trebui sa va imbracati in asa fel incat sa impresionati daca vreti sa va simtiti ca acasa printre elita chic. Calatorii care nu dispun de un buget considerabil, au optiunea de a merge in numeroase baruri de cartier si cafenele mici. Aceste locuri modeste sunt locuri minunate pentru in care va puteti bucura de o portie de stridii cu cartofi prajiti, si de o bere locala.