Date generale
Minsk este recunoscuta pentru
Cand este indicat sa vizitati orasul Minsk
Orasul Minsk este predominat de o clima moderat continentala. Cea mai calduroasa luna din an este august si cea mai rece este luna ianuarie. Primavara si toamna sunt anotimpuri cu temperaturi normale si secetoase.
Anotimpul cald nu prezinta temperaturi foarte mari si ploua des, asa ca daca mergeti la Minsk vara, nu uitati sa va puneti in bagaje umbrela protejandu-va astfel de soare si de ploaie. In timpul anotimpului rece temperaturile sunt scazute, ninge din abundenta insa se dezgheata foarte repede. Daca calatoriti iarna, nu uitati sa va echipati cauciucurile cu lanturi de zapada.
Limba oficiala in Minsk
Majoritatea locuitorilor din capitala tarii vorbesc limba rusa si belarusa. La periferiile orasului si in centrul acestuia se gasesc si cateva familii care vorbesc limba poloneza si cea ucraineana.
In restaurante, hoteluri si magazine, angajatii vorbesc foarte bine limba engleza, cea franceza nefiind cunoscuta de multi.
Religiile in Minsk
Religia cu cea mai mare preponderenta in oras este cea Ortodoxa. In centrul istoric din Minsk intalnim si multe persoane adepte ale religiilor Catolice si Luterane.
Etniile din Minsk
Mai mult de jumatate din populatia acestei asezari urbane sunt persoane de etnie rusa si belarusa, rusii fiind putin mai multi. La periferiile si in centrul orasului gasim si cateva familii de etnie poloneza, ucraineana si evrei.
Moneda oficiala in Minsk. Modalitati de plata
Moneda oficiala a tarii este rubla bielorusa, un euro fiind echivalentul a aproximativ 10000 de ruble. Valuta puteti sa o schimbati atat la bancile si casele de schimb valutar din oras, cat si la benzinariile cu program non stop de la periferia orasului.
In Minsk nu sunt acceptate cecurile de calatorie din Romania, insa plata o puteti face cu cartile de credit. Cardurile bancare acceptate aici sunt: Master Card, American Express, Euro Card si Visa Gold Electron.
Evenimente si festivaluri in Minsk
Cea mai importanta zi pentru locuitorii din Minsk este Ziua Orasului, aceasta organizandu-se anual in a doua sambata din luna septembrie. Sarbatoarea tine o zi, se organizeaza concerte, targuri si parade militare, incheindu-se cu un impresionant foc de artificii.
In fiecare primavara se sarbatoreste Festivalul International de Muzica, adunand sute de participanti din tara si de peste hotare. Festivalul White Castle este un eveniment impanzit de turisti veniti din toate colturile lumii pentru a vedea lupte ale locuitorilor imbracati in armuri de cavaleri, domnite care isi vand produsele culinare traditionale, precum si muzicanti care canta la coturile strazilor. La inceputul verii se organizeaza Festivalul International de Blues iar la sfarsitul lunii decembrie se sarbatoreste Festivalul International de Muzica Jazz.
La sfarsitul anotmpului cald, in Minsk se organizeaza un concurs mai neobisnuit, in cadrul Festivalului de Baloane de Sapun. La el participa de obicei copiii, scopul concursului fiind ca cel care face cele mai multe baloane, mai mari si care rezista mai mult in aer, va lua un premiu consistent in bani si un trofeu.
O data pe an se sarbatoreste Noaptea Muzeelor, intrarea fiind libera pentru toata lumea si programul de functionare al acestora fiind non stop.
Targul de Craciun se desfasoara cu doua saptamani inainte de vacanta de iarna, de aici putand sa cumparati brazi, decoratii si globuri pentru sarbatori, precum si multe alte cadouri.
Mancarea traditionala in Minsk
Gospodinele din Minsk obisnuiesc sa prepare multe dulciuri in propriile bucatarii. Clatitele cu ciocolata, gogosile cu finetti, placintele de branza si tortul de fructe, sunt doar cateva dintre specialitatile care se prepara zilnic.
In acesta regiune se mananca mai mult painea de secara decat cea de grau, iar daca vine un musafir, traditia spune ca acesta sa fie intampinat de gazda cu paine cu sare si Kefir, un fel de lapte acru traditional. Legumele proaspete sunt cele mai apreciate, din ele gatindu-se salate sau asezandu-se ca garnitura la cartofi. Supa se serveste rece iar ciorba de pui este cea consumata. Carnea de porc este in topul listei, din aceasta facandu-se parjoale, sarmale, friptura la gratar sau jumeri.
Ca si bautura, vara se consuma cantitati insemnate de bere iar sucul este inlocuit cu apa minerala. Iarna localnicii beau vin rosu sau alb facut in propriile beciuri, votka ruseasca si o bautura tare facuta din paine neagra sau faina de secara.