Date generale
Belarus este recunoscuta pentru
Clima in Belarus
Belarus este predominat de o clima temperat continentala. Aceasta difera de la o locatie la alta, in functie de latitudinile medii, dominatia reliefului plat si distanta pana la Oceanul Atlantic. Cea mai calduroasa luna a anului este august si cea mai friguroasa este luna ianuarie.
Primavara si toamna sunt anotimpuri lungi, cu temperaturi normale si nu ploua aproape deloc. Verile sunt calduroase, indicele de temperatura este in general foarte ridicat si ploua destul de des. Daca calatoriti in Belarus in anotimpul cald, nu uitati sa va puneti in bagaje umbrela, pentru a va adaposti atat de ploaie, cat si de soare. Iarna este geroasa, temperaturile sunt foarte scazute, ninge si ploua din abundenta, deseori inghetand. In zona de nord-vest a tarii ninsorile sunt mai abundente. Daca calatoriti in anotimpul rece, echipati-va cauciucurile cu lanturi antiderapante pentru a nu ramane inzapeziti.
Limba oficiala in Belarus
Limba oficiala a tarii este cea rusa si belarusa, procentajul mai mare fiind detinut de persoanele care vorbesc limba rusa. In unele orase din tara sunt locuitori care vorbesc limba poloneza si ucraineana, mai ales in vestul tarii. In lanturile hoteliere, restaurante si magazinele din marile orase angajatii stiu foarte bine limba engleza. Limba franceza nu este prea cunoscuta.
Expresii uzuale in Belarus
Daca calatoriti in Belarus este in egala masura necesar si politicos sa cunoasteti macar expresiile uzuale care se folosesc aici. Unele dintre acestea sunt:
Cac vas zavut? – Cum te numesti?
Minea zavut... – Ma numesc....
Scolico vam let? – Cati ani ai?
Dziacuj! – Multumesc!
Privet! – Salut!
Paca! – Pa!
Pajalusta! – Te rog!
Jac majessia? – Ce mai faci?
Dabranaci! – Noapte buna!
Dobraj ranicy! – Buna dimineata!
Kali laska – Cu placere
Spadar – Domnule
Spadarynia – Doamna
Dzie? – Unde?
Camu? – De ce?
Razumieju. – Inteleg.
Nicoha nie razumieju. – Nu inteleg nimic.
Etniile din Belarus
Majoritatea locuitorilor din tara sunt persoane de etnie rusa si belarusa. Cu toate acestea, in unele orase se gasesc si multe familii de etnie poloneza si ucraineana.
Religiile din Belarus
Religia cu cea mai mare preponderenta in Belarus este cea Ortodoxa. Un procentaj de 20% il prezinta persoanele de religie Catolica si Luterana. In urma unui studiu de piata facut recent, 2% din populatia tarii sunt atei.
Festivaluri si evenimente importante in Belarus
Cele mai importante evenimente din Belarusia sunt Ziua Independentei care se sarbatoreste la data de 29 august a fiecarui an si Ziua Nationala, la data de 3 iulie. Ambele sarbatori tin trei zile si se incheie cu un foc impresionant de artificii si o parada militara la care participa politia, aviatia, militarii, pompierii si fortele navale.
Anual se sarbatoresc mai multe festivaluri culturale, organizate in diferite luni ale anului, in mai multe orase ale tarii. Acestea sunt: Primavara la Minsk, Festivalul National de Cantec si Poezie Bielorusa, Slaviansky Bazaar in orasul Vitebsk, Intalnirea de Teatru Slavona, Festivalul National al Recoltei care se organizeaza toamna in fiecare oras, Festivalul International de Jazz in capitala tarii, Noaptea Muzeelor cand toata lumea poate intra liber, programul de functionare al acestora fiind non stop si Arta pentru Copii si Tineri.
Cele mai multe festivaluri au loc in capitala tarii si in orasul Vitebsk, acestea adunand anual mii de vizitatori si organizandu-se sute de concerte cu participanti atat din tara cat si de peste hotare.
Mancarea traditionala in Belarus
Majoritatea locuitorilor acestei tari mananca in general preparate bazate pe carne, fructe si legume proaspete, cina fiind cea mai consistenta masa a zilei. Ca paine este preferata cea de secara, servindu-se cu sare. Supa traditionala este denumita Okroshka si este preparata din mai multe felii de legume, servindu-se rece.
Ca feluri principale, gospodinele gatesc carnatii afumati de casa, slanina groasa cu sare, puiul se pregateste doar la ciorbe, carnea de porc la gratar, borsul din carne de vita, tocanitele de cartofi si salatele de legume, din propriile gradini. Ca si desert se consuma foarte mult produsele de brutarie, cozonacul, gogosile, clatitele cu ciocolata sau pasca. In zilele de duminica si de sarbatoare, gospodinele gatesc tortul de mere cu scortisoara si salata de fructe cu multa frisca facuta din smantana de casa.
In timpul anotimpului cald se consuma cantitati insemnate de bere iar iarna se bea vodka ruseasca si o bautura obtinuta din paine neagra sau faina de secara, numita Kvass. Daca sunteti invitat la masa de un belarus, veti fi intampinati cu paine cu sare si un pahar mic de vodka. De asemenea, obiceiul traditional este ca gazdele sa inchine un pahar de vin in cinstea musafirilor si sa le ofere un cadou simbolic.