Despre Sheki
Perla turismului din Azerbaijan, Sheki (Saki) este un oras micut, insa deosebit, in special datorita asezarii sale pe culmile impadurite ale Muntilor Marele Caucaz. Deoarece pe aici trecea vestitul Drum al Matasii, orasul abunda in arhitectura islamica, mancare buna si oameni prietenosi.
Totusi, in ciuda frumusetii sale, putini sunt acei turisti care ajung in frumosul oras Sheki, insa cei care o fac, nu regreta nici un minut aceasta decizie. In principal, majoritatea atractiilor turistice sunt istorice, asa cum este si Khansarai, Palatul lui Sheki Khans, o opera de arta in materie de arhitectura islamica. Asezat la marginea padurii, in spatele sau conturandu-se, dramatic, varfurile muntilor Marele Caucaz. Exista un numar mare de trasee care pleaca spre munti, de aici, acestea reprezentand unul dintre motivele princpiale pentru care ar trebui sa vizitati acest oras. O pauza binemeritata de la grijile cotidiene o ofera Casele de Ceai din oras, dar si pietele centrale ale acestuia.
Cu o populatie de doar 63.000 de locuitori, orasul Sheki se afla la aproximativ 325 de kilometri de Baku, in partea sudica a muntilor Caucaz, in apropierea granitei cu Georgia. Acesta se afla la o altitudine de 500 de metri, ceea ce il face indicat pentru iubitorii de natura si liniste.
De-a lungul istoriei, orasul Sheki a fost prins intr-o lupta continua intre dorinta de independenta si dominatiile straine. Un scaun al regatului albanez, in primele sale secole, acesta a fost invadat, pe rand, de persani, romani, arabi, mongoli si multi altii. In ultimul mileniu, acesta a cazut in mainile persanilor sau ashirvanshahsilor din Baku. La inceputul secolului al XVIII-lea, dupa caderea Imperiului Safavid, Sheki a devenit capitala khanatului independent cu acelasi nume, aceasta fiind perioada in care s-a construit si Khansarai. Insa, aceasta scurta perioada de independenta s-a terminat atunci cand Imperiul Rus s-a extins. Din cauza acestei istorii politice tumultoase, majoritatea vestigiilor istorice dateaza doar din secolele XVI-XIX.
Clima din Shaki ofera, totusi, cateva probleme turistilor, aici inregistrandu-se cativa cycloni si anti-cycloni, temperatura anuala medie fiind de 12 grade Celsius. Cele mai calde luni sunt Iunie si August, atunci cand aceasta se ridica la 20 – 25 de grade Celsius. Totusi, datorita apropierii padurilor, orasul este ferit de inundatii, mai ales ca este strabatut de doua mari rauri, Gurjhana si Kish. De remarcat, in aceasta zona, din acest punct de vedere, sunt izvoarele de apa termala si minerala, care erau foarte apreciate de catre membrii Uniunii Sovietice.
Economia orasului Shaki se bazeaza, in principal, pe agricultura, dar si pe prezenta unei fabrici de matase. Aici se cultiva nuci, struguri si tutun si se fac produse lactate. Alte fabrici care se gasesc in acest oras sunt cele de: caramida, vin, sosuri si conserve. Desi turistii straini nu obisnuiesc sa mearga in Shaki, acest oras se bazeaza pe turism, deoarece majoritatea populatiei din Azerbaijan isi petrece concediul aici. anual, peste 15.000 de calatori trec pragurile acestui oras.
Centrul orasului este dominat de doua turnuri construite in vremea dominatiei sovietice, insa cel maif rumos obiectiv din aceasta zona este Palatul Shaki Khans, care a fost construit in anul 1762, fiind unul dintre cele mai frumoase monumente ale epocii sale. In fata acestuia se gasesc artefacte din perioada cand Shaki era un khanate al Azerbaijanului, dar si cateva picturi artistice, considerate a fi unele dintre cele mai frumoase din lume.
In acest oras veti gasi si cateva muzee, unele fiind foarte importante pentru intreaga tara. Muzeul de Istorie Shaki cuprinde artefacte foarte importante din perioada khanate. Desi in secolul al XVIII-lea existau 5 carvanserais, doar doua au supravietuit pana in zilele noastre. Acestea sunt constructii pe care comerciantii le foloseau pentru a isi depozita bunurile, pentru a le comercializa si in care traiau.pe scurt, erau o versiune medievala a mall-urilor de astazi. Acestea sunt doua cladiri pe care, ca si turist, nu ar trebui sa le ratati.
Veti vedea multe constructii religioase ale albanezilor caucazieni in acest oras, in special pentru ca locuitorii sai sunt oameni foarte religiosi, istoria, din acest punct de vedere, fiind foarte diversificata. Exista un numar mare de biserici si moschei in zona. Unele cladiri de acest tip, asa cum este si Biserica Kish, se banuiesc a avea peste 1500 de ani! Celle mai importante locuri de rugaciune din oras sunt minaretul Gileili, Moscheea Khan si Moscheea Omar Efendi.
Daca va decideti sa vizitati orasul Shaki, va recomandam sa cititi, inainte, Cartea Unchiului Haji, o serie de povesti comice, care fac baza majoritatii glumelor locuitorilor din acest oras. In orice caz, veti remarca o stare de spirit generala foarte optimista si glumeata, oamenii din aceasta zona fiind foarte relaxati si optimisti.
Orasul Shaki s-a remarcat si prin arta, reprezentand un punct de interes pentru intrgul curent artistic din Azerbaijan. In piesa de teatru Cercul de creta caucazian, acesta este denumit Nukha. Totusi, cel ami proeminent aspect al acestui oras este gastronomia sa, aici putand gusta un fel specific de baklava, numit Shaki Halva.
In ceea ce priveste limba vorbita in orasul Shaki, aici s-a dezvoltat propriul dialect, care este preponderent vorbit in oras si in regiunea Shaki Rayon. Acesta se deosebeste printr-o intonatie vesela a cuvintelor, ridicata, care face sa para ca fiecare vorba este spusa sub forma de gluma.
Printre personalitatile care s-au nascut sau au trait aici, amintim artistii Ahmad-Jabir Ahmadov, Ayyub Abasov, Bakhtiyar Vahabzadeh, Fuad Abdurakhmanov, Jovdat Hajiyev si Ismayil Osmanly, dar si eroul national, Elshad Yahyayev.
Atuul principal al acestui oras, din punct de vedere turistic, este geografia sa, el fiind inconjurat de varfurile stanciase ale Caucazului, care ating, in unele puncte, chiar si 3600 de metri inaltime! De aceea, acest oras reprezinta un punct de pornire ideal pentru drumetii si explorarea unei bucati de natura deosebite.