Despre Baku
Baku este cel mai mare oras din Azerbaidjan si in acelasi timp capitala acestei tari, fiind situat in partea sudica a Peninsulei Apsheron, pe malul vestic al Marii Caspice. „Orasul Zeilor”, asa cum se traduce acest nume, se datoreaza legendei conform careia tatal profetului Zarathustra a locuit aici timp de 20 de ani, intr-o caverna in care se gasea o lumina supranaturala. Prima mentiune despre orasul Baku dateaza inca din secolul al V-lea, in aceasta spunandu-se ca el exista de peste 2000 de ani, la acea data.
In general, strazile din Baku sunt aerisite, insa, in zona Centrului Vechi, veti putea gasi nenumarate stradute si alei intortocheate. Economia lui se bazeaza in mare parte pe petrol, de aceea, veti putea intalni aici alaturari dintre cele mai controversate – de bogatie si saracie, de frumos si mai putin frumos.
Istoria agitata a acestui oras ii sporeste pe deplin farmecul. In trecut centru al zoroastrianismului, in perioada Evului Mediu acesta a fost puternic influentat de dominatia araba a statului Shirvan-shash, atunci cand capitala Azerbaijanului era la Shamakhy, care a fost, mai apoi, distrusa de un cutremur.
Invazia mongolilor a lasat, si ea, urme asupra cultura si cladirile acestui oras, aceasta fiind urmata de dominatia dinastiei Safavida, din Iran. In anul 1723, Petru cel Mare cucereste orasul Baku, care il pastreaza pana in anul 1723, atunci cand il preia Iranul si conducatorul sau, nadir Shah. Incepand cu anul 1747, Rusia depune presiune asupra nenumaratelor khanates, in care s-a impartit Azerbaijanul, astfel incat, in 1813, intra dusb dominatia acestei tari. Pana in anul 1991, Azerbaijanul a fost republica Sovietica Socialista, pentru ca, din acest an, sa isi pastreze doar numele de Republica.
Ca urmare a acestei controversate istorii, turistul poate vedea, astazi, in Baku, nenumarate vestigii istorice, asa cum este si turnul Giz Galasy, o constructie ce a fost finalizata in secolul al XII-lea. Avand un diametru de 16,5 metri, acesta are un zid gros de aproximativ 5 metri si se ridica pana la o inaltime de 29.5 metri. Per total, acesta reprezinta o imagine deosebita, motiv pentru care este si un simbol al orasului Baku.
Baku este format din trei parti principale: Ichari Shahar, asa cum se numeste ceea ce ar reprezenta Centrul Vechi, orasul construit de catre Uniunea Sovietica si Noul Oras, o zona in continua dezvoltare. Arhitectura din Centrul Vechi este foarte bogata in influente, aici putand fi vazute cladiri care prezinta semne ale culturilor shirvani, zoroastra, araba, otomana, persana, rusa, otomana si sasaniana. Acesta este si motivul pentru care aceasta parte a orasului a fost integrata in Patrimoniul Universal UNESCO.
Si astazi, turistii mai pot vizita si admira Zidurile Orasului, deoarece in timpul dominatiei Uniunii Sovietice, acestea au fost consolidate. Ele dateaza din secolul al XII-lea si inconjoara o mare parte a Centrului Vechi. Majoritatea strazilor din aceasta zona sunt facute astfel incat sa protejeze locuitorii si cladirile de vanturile puternice specifice Marii Caspice.
Orasul Nou merge pana la malul Golfului Baku, aceasta zona cuprinzand si cateva insule din Marea Caspica, printre care si una artificiala, care se gaseste la o distanta de 100 de kilometri. In aceasta zona, arhitectura predominanta apartine curentului beaux-arts, el luan nastere ca urmare a activitatilor de exploatare a petrolului.
In orasul Baku, turistii au posibilitatea de a vizita un numar mare de magazine si muzee, mall-urile fiind foarte accesibile si generoase in ceea ce priveste oferta de produse. Metro-ul leaga majoritatea punctelor de interes pentru shopping, reteaua subterana detinand cateva linii principale si fiind sigura si ordonata.
In ceea ce priveste obiectivele turistice, recomandarea noastra, in functie de zona in care va aflati, se indreapta spre urmatoarele puncte: Icheri Sheher – palatul Shirvan Shahs si Giz Qalasi (Turnul menajerei); Peninsula Absheron – Templul Focului Atashgah si Yanar Dagh. In ceea ce priveste muzeele, puteti vizita Muzeul Costumelor Nationale Azeri, Muzeul de Istorie Taghiyev, Muzeul Artelor Latif Karimov sau Casa lui Jafar Jabbarli. De asemenea, va recomandam sa faceti o vizita si pe Bulevardul Baku, in Piata Fantanii si pe strada Nizami, in Parcul Dendro, la Pietrele de Ulei, la cladirea Filarmonicii Magomayev Azerbaijan, dar si la cele doua mari malluri, AF Mall si Park Bulvar Shopping Mall, unde puteti practica un numar de alte activitati, pe langa cele de shopping.
Pe Bulevardul Baku, veti putea cumpara un loc intr-una dintre cursele cu barca, ce dureaza aproximativ 40 de minute si care costa 6 AZN. De pe vase, veti putea vedea orasul intr-o alta perspectiva si veti putea admira fauna si flora marina. Pe acelasi bulevard, veti putea asista si la un spectacol de pantonima, contra unei sume de 6 AZN, in teatrul dedicat acestui tip de evenimente.
Pe strada Nizami, veti putea admira un spectacol de opera si balet, daca aveti norocul ca, in perioada in care veti vizita Baku, sa se joace unul la Opera Nationala. Va recomandam, de asemenea, sa afceti o vizita Baku Entertainment Center, unde puteti cumpara diverse lucruri sau juca bowling, dar si la Hamam Mehellesi, cele mai vechi bai publice din Baku, la care puteti ajunge cu usurinta, folosind metro-ul.
In ceea ce priveste parcurile de distractie din Baku, aveti la dispozitie un Aqua Park, situat la numarul 59 pe strada Rashid Behbudov, dar si Luna Amusement Park, unde cei mici se vor simti foarte bine, timp de cateva ore.
Daca doriti sa faceti plaja in Baku, aveti la dispozitie un complex care include 5 piscine, numit AF Beach Club si unde veti putea petrece suficient timp, fara a va plictisi, datorita numeroaselor activitati ce se pot face aici. Aceleasi dotari le veti gasi si la Amburan Beach Club, cu exceptia faptului ca exista un numar de doar 3 piscine. La ambele cluburi se poate practica volei si fotbal, se pot gusta diferite mancaruri din bucataria europeana si se poate accesa internetul prin Wi-Fi, astfel incat s-ar putea sa va placa atat de mult aceste locuri, incat sa renuntati cu greu la ele.