Despre Viena
Viena, capitala Austriei, este situata in extremitatea rasariteana fiind traversata de Dunare. Populatia capitalei este de aproape 2.000.000 de locuitori, reprezentand un sfert din intreaga populatie a Austriei. De asemenea, Viena este al zecelea oras ca marime din cadrul Uniunii Europene. Sectiunea noastra de ghid turistic Viena incearca sa va ajute sa descoperiti minunatiile artistice ale capitalei Austriei, laolalta cu zecile de obiective turistice pe care le puteti gasi aici, restaurante, baruri si cluburi, traditiile de sute de ani ale locuitorilor si posibilitatile de city break in Viena.
Orasul vechi al Vienei, Innere Stadt sau Orasul Interior s-a dezvoltat in zona cuprinsa intre fortificatii si cursul actual al Dunarii. In secolul al XIX-lea, fortificatiile au fost inlocuite de cea mai eleganta artera a capitalei, Ringstrasse. Ring-ul inconjoara diverse obiective istorice splendide, care ilustreaza turbulentul trecut al Austriei din epoca romana pana in prezent, si de asemenea numeroase muzee ce marturisesc despre bogata mostenire culturala a tarii. In perimetrul delimitat de Ring se afla una dintre cele mai animate zone ale capitalei, unde cafenelele si restaurantele elegante, plus magazinele scumpe atrag vizitatorii, iar barurile si cluburile sunt deschise pana in zori.
Aproape toate atractiile majore ale Vienei sunt adunate in Innere Stadt. Acest lucru inseamna ca Stephansdom (Catedrala Sf. Stefan), Hofburg (Palatul Imperial), Burgtheather (Teatrul National), Casa lui Mozart, Staatsoper (Opera de Stat) si magazinele din jurul strazilor Kartnerstrasse si Graben pot fi vizitate mergand pe jos. Chiar si Muzeul Artelor Frumoase si Karlskirche sunt in apropierea strazii Ringstrasse, care delimiteaza zonele comerciale medievale din primul district.
Cea mai buna cale de a vizita formidabilele monumente de pe Ringstrasse este cu tramvaiul. Tramvaiele acopera 35 de rute inspre cartierele periferice si sunt o modalitate buna si ieftina de a ajunge si in alte parti ale orasului. Dar, daca va simtiti intr-o dispozitie romantica sau daca doar va dor picioarele, puteti lua un Fiaker, trasura tipica, trasa de cai, ce poate fi gasita intr-o multime de locuri prin Innere Stadt.
Nu in mod surprinzator, cea mai importanta atractie in materie de cumparaturi din Viena, un oras preocupat de istoria sa, o reprezinta antichitatile. Mobilier si objets d’art din toate partile vechiului imperiu au sfarsit aici, in micile magazine din Innere Stadt. Puteti gasi inca piese autentice, in stil rococo, incluzand chiar si obiecte de mobilier, semnate de mari proiectanti ca Michel Thonet si Josef Hoffman. Cea mai mare sansa de a gasi un chipilir este in salile de licitatie de la Dorotheum. Aceasta casa de amanet, de stat, cunoscuta popular ca Tante Dorothee a fost infiintata de imparatul Iosif I pentru a-i ajuta pe nevoiasi sa primeasca repede niste bani pe bijuteriile lor de familie.
Viena ofera o gama variata de activitati pentru copii. In muzeul interactiv de la Schonbrunn, acestia sunt incantati sa descopere cum au trait Habsburgii. Teatrul de papusi si labirintul ofera alte distractii si exista o pivnita destinata coacerii si degustarii strudelului. Exista o gradina zoologica la Schonbrunn si un vivarium la Esterhazy Park, cu rechini, pirania si serpi. La palatul Hofburg, puteti invata totul despre imparateasa Sissi, hainele ei, coafura, calarie si retetele sale de infrumusetare.
Cand vine vorba despre bucataria vieneza, merita retinut faptul ca orasul a fost candva centrul vechiului Imperiu Habsburgic, cu 60 de milioane de europeni estici si sudici. Imparatul, arhiducii si generalii sai au disparut, dar nu si galustele bohemiene, gulasul unguresc, carnatii polonezi umpluti, lichiorurile de prune, cirese si caise ce insotesc cafeaua turceasca. Si toate acestea sunt servite in prezent cu o usoara tenta de Noua Bucatarie Vieneza.
Doua produse de baza pe care le veti intalni cu siguranta sunt Wiener Schnitzel si Backhendl. Wiener Schnitzel este o bucata mare de cotlet subtire din carne de vita, prajit crocant intr-un strat de ou si pesmet condimentat. Backhendl este un pui prajit, preparat in acelasi fel. Expertii vienezi in arta culinara insista ca Wiener Schnitzel sa fie servit cu salata de cartofi reci sau de castraveti. Dumneavoastra ar trebui sa va asigurati ca este din carne de vitel si nu din carne de porc, cum se poate gasi in unele locuri mai ieftine. Backhendl este servit uneori cu cartofi soté. Galustele facute din faina, drojdie sau cartofi sunt produse austriece de baza. Marillenknodel este un desert de galuste, facut din cartofi, cu o caisa fierbinte inauntru. Un alt desert delicios din galuste este Topfenknodel, facut cu umplutura de branza. Deserturile calde sunt de fapt o specialitate si ar trebui sa incercati si Buchteln, o paine mica din drojdie, umpluta cu gem de prune. Poate cea mai faimoasa si cea mai delicioasa prajitura de ciocolata din lume este Sachertorte.
Putine orase din lume se pot ridica la inaltimea devotamentului Vienei fata de tot ceea este dulce. Vienezilor le place sa manance dulciuri dimineata sau dupa-amiaza si isi fac timp pentru gustari dulci intre mese. Cele mai fine torturi, foietaje si prajituri se gasesc in Konditoreien si de obicei, sunt servite impreuna cu o ceasca de cafea.
Deserturile vieneze traditionale se gasesc in toate restaurantele bune si de obicei sunt foarte satioase. In Viena foietajele au intaietate, in timp ce in vest, influenta italiana este puternica, iar prajiturile, inghetata si bezeaua sunt la loc de cinste.
In ceea ce priveste cazarea, Viena poate multumi fiecare stil si buzunar, o vacanta la Viena oferind atat camere ieftine si vesele, care indeamna la o petrecere continua, cat si pensiuni miniaturale, dar curate si pline de un farmec aparte. Hostel Ruthensteiner este o pensiune intima la o distanta de trei minute de mers pe jos de Westbahnhof si are o curte umbroasa, un loc pentru gratar, o bucatarie comuna, vestiare libere si internet de mare viteza. Pensiunea Jugendherberge Myrthengasse este o pensiune moderna de langa MuseumsQuartier ce are dormitoare curate de doua pana la sase paturi, o curte interiora, cablu TV in hol si internet. In pret intra si un mic dejun tip bufet. Pensiunea Hargita este o pensiune de 2* din Neubau ce ofera o primire calduroasa. Camerele luminoase si foarte curate sunt vopsite in nuante vesele de galben si de albastru. Pensiunea Mozart a fost ridicata la inceputul secolului trecut langa Opera Vieneza. Pensiunea are camere inalte si accesorii dragute precum candelabre, ghivece cu flori si balansoare.
Este clar ca Viena nu se poate vizita intr-o singura zi, nu poate fi admirata in totalitate nici macar intr-o escapada de sfarsit de saptamana. De aceea, paginile noastre dedicate acestui ghid turistic Viena au menirea de a va reduce timpul de cautare a informatiilor despre obiectivele turistice preferate, programul cu publicul al acestora sau transportul intre cele mai valoroase monumente de arta din capitala Austriei.