Despre Salzburg
Provincia Salzburg, o regiune cu munti inalti si impunatori, acopera o suprafata de 7154 kmp si are 450.000 de locuitori. Se invecineaza cu Germania si cu provinciile austriece Tirol, Austria Superioara, Stiria si Carintia. O fasie ingusta de teren de-a lungul muntilor Hohe Tauern se intinde in sud pana la granita cu Italia.
Orasul este impartit in trei mari zone de interes, fiecare dintre ele prezentand propriile obiective turistice din Salzburg. Prima, din care fac parte cele mai frumoase biserici, resedinta arhiepiscopului si casa in care s-a nascut Mozart, e amplasata pe malul stang al raului Salzach. Cea de-a doua, pe malul drept, este orasul nou. Cele mai interesante obiective turistice de aici sunt Palatul Mirabell, Conservatorul Mozart si Kapuzinerberg. Cea de-a treia zona este impunatoarea fortareata Hohensalzburg.
Etimologia capitalei landului cu acelasi nume provine de la denumirea sarii in limba germana (Salz), precum si de la cea mai importanta apa curgatoare ce traverseaza orasul, raul Salzach, cel pe care se asterne asezarea, la poalele nordice ale Alpilor, in regiunea istorica Salzkammergut. Marele geograf si calator german Alexander von Humboldt afirma la inceputul secolul al XIX-lea despre Salzburg ca este unul dintre cele mai frumoase locuri de pe Pamant. Cunoscut inca din Epoca de Bronz, atunci cand Imperiul Roman s-a intins peste aceste teritorii, a capatat numele de Juvavum (Taramul Zeilor). Orasul propriu-zis a fost fondat in jurul anului 700 de catre Rupert, episcopul de Worms, care venit din Franconia, a intemeiat doua manastiri: manastirea Sf. Petru si manastirea Nonnberg. Orasul a inflorit, dobandind succesiv statutul de episcopat, arhiepiscopat si principat independent. Arhiepiscopul Gebhard a inceput in anul 1077 constructia fortaretei Hohensalzburg, pe un deal din apropiere. Fortareata a fost treptat marita de succesorii sai, adaugandu-i-se noi constructii si ziduri de aparare. Arhiepiscopii au primit, inca din secolul al XIII-lea, titlul de Printi ai Sfantului Imperiu Roman, puterea lor s-a extins pana in Italia iar majoritatea veniturilor proveneau din minele de sare din regiunea inconjuratoare, numita Salzkammergut. Trei dintre acesti arhiepiscopi aveau pasiunea pentru constructii si in mai putin de o jumatate de secol au facut orasul sa arate ca un unul veritabil italian, cu palate somptuoase si cu spatii larg deschise.
In anul 1803, Salzburg a incetat sa mai fie principat ecleziastic. Doi ani mai tarziu a revenit Austriei prin Tratatul de la Pressburg. In 1809 a fost ocupat de francezi, dar in cele din urma a fost retrocedat Austriei in anul 1816.
Orasul Salzburg este celebru pentru traditiile sale muzicale: aici s-a nascut marele compozitor Wolfgang Amadeus Mozart, dar si dirijorul Herbert von Karajan, o perioada lunga ocupand functia de director al Filarmonicii din Viena, al celei din Berlin si presedinte al Festivalului de la Salzburg. Festivalul se desfasoara anual, in lunile iulie si august, numeroasele manistari avand loc in marea Sala a Festivalurilor dar si la Academia de Muzica Mozarteum, la Teatrul National, la Palatul Mirabell, in cladirea si gradinile Palatului Hellbrunn si pe estrada care se amenajeaza in piata din fata Catedralei.
Ceea ce impresioneaza la fel de mult este traditia culturala a orasului ce se extinde de-a lungul unui interval temporal destul de vast, adevaratul catalizator pe perioada verii a turismului local. Vestitul compozitor Wolfgang Amadeus Mozart este probabil cel mai celebru fiu al acestui oras, reprezentand punctul de apogeu al traditiei locale in materie de muzica clasica. Aici s-a infiintat, in cinstea sa, Mozarteum University, iar Festivalul din Salzburg, infiintat in 1920, atrage anual mii de iubitori de arta si cultura din toata lumea. Evenimentele muzicale dar si teatrale, sunt cele ce au adus de-a lungul timpului faima recunoscuta a festivalului. Daca doriti sa participati la astfel de evenimente, nu uitati sa verificati pagina noastra de pensiuni Salzburg, unde veti gasi cateva din cele mai avantajoase alternative de cazare.
Una dintre cele mai mari atractii anuale ale Salzburgului este piesa de teatru „Jedermann” (Fiecare Barbat), ce are loc in Piata Catedralei, un edificiu religios ce completeaza decorul piesei, reprezentand decorul impunator din spatele actiunii.
Centrul vechi al orasului Salzburg ocupa zona dintre Muntele Calugarului si raul Salzach si a fost inclus in patrimoniul cultural mondial UNESCO. Partea de oras de pe malul stang al raului a fost construita aproape in intregime in stil baroc si are o neobisnuita uniformitate a infatisarii. Omniprezentele caracteristici baroce sunt armonios si desavarsit inglobate atat in arhitectura mai veche, cat si in cea moderna. Getreidegasse este una dintre cele mai lungi si mai aglomerate strazi din centrul vechi, Getreidegasse gazduieste activitati din comertul actual in cladiri medievale. La nr. 9 se afla casa in care s-a nascut Mozart si locul in care a locuit acesta, pana la implinirea varstei de 17 ani. Acum, aici functioneaza un muzeu dedicat vietii sale. Atles Rathaus, cu turnul sau ascutit din secolul al XV-lea, este vizibil de la capatul unei inguste stradute medievale. Residenz, probabil cea mai luxoasa cladire din oras, a servit ca locuinta pentru arhiepiscop, fiind un exemplu elocvent al averii si puterii acestuia. Kapitelplatz este o piata publica, perfecta pentru joaca si divertismentul in aer liber, aici aflandu-se una dintre cele mai frumoase fantani arteziene din oras. Biserica benedictina din secolul al XII-lea ii este dedicata Sf. Petru, a carui statuie decoreaza fantana din fata.
Intreaga provincie a fost timp de secole un principat independent, dominat de conducatori din randul clerului, cu prerogative de suveran, asociati pe rand cu Sfantul Imperiu Roman de Natiune Germana, cu Habsburgii sau cu Roma. Dupa Congresul de la Viena din 1815, Salzburg a devenit parte a Austriei. In prezent, fumusetea zonei si stransele sale legaturi cu Mozart o situeaza pe locul al doilea in preferintele vizitatorilor, dupa Viena.
Micul nostru ghid turistic Salzburg prezinta atat posibilitatile de petrecere ale timpului liber in perioada verii, una preponderent dedicata culturii si valorii spirituale din aceasta zona din Austria, precum si alternativele concediilor din perioada iernii, marcata de evenimente si activitati sportive, construite in special in jurul schiului alpin.