Despre Melk
Melk este unul dintre orasele superbe ale Austriei, situat foarte aproape de valea Wachau, de-a lungul Dunarii. Asezamantul este casa pentru peste cinci mii de oameni si este foarte cunoscut datorita manastirii Benedictine (sau Abatia Melk), construita in stil baroc, ce se gasesc aici. Orasul a fost mentionat pentru prima data in izvoarele istorice cu mult timp in urma, sub numele de Medilica, in primele dovezi scrise datand din anul 831. Pe atunci, Melk reprezenta o donatie a lui Ludovic Germanul, iar numele insemna “granite” sau “limita”. Teritoriile din imprejurimi au fost date lui margrafului Leopold I cativa ani mai tarziu, in 976, pentru a fi folosite de catre maghiarii care, in surse, sunt numiti turci. Despre oras trebuie sa mai stiti ca si-a primit drepturile in anul 1227, dar a devenit municipalitate mult mai tarziu, in anul 1898. Desi un asezamant mic, Melk pune la dispozitie foarte multe cladiri destul de bine protejate de apasarea secolelor.
Atunci cand doriti sa vizitati orasul Melk, e bine sa stiti ca aveti la dispozitie foarte multe obiective frumoase. De exemplu, puteti incepe cu Casa Fortului, in care veti gasi arhivele orasului, dar si un punct de informatii turistice. Apoi, langa Fortshaus se intalnesc doua strazi superbe, Zaglaurgasse si Wiener, insa prima este inchisa publicului, deoarece zidurile orasului sunt foarte vechi si exista riscul sa se pravaleasca peste turisti. Insa, la intalnirea celor doua strazi veti putea observa o poarta construita in anul 1874 si care, de-a lungul timpului, a reprezentat una dintre intrarile principale in Melk. Mai apoi, nu trebuie sa ratati Primaria, intrucat aceasta cladire este una deosebita. Ea a fost construita in anul 1575, insa fatada i-a fost restaurata acum o suta cincizeci de ani. Usa de la intreare, realizata din lemn si cupru reprezinta unul dintre simbolurile primariei. Daca apoi va veti indrepta privirea la stanga, veti putea observa cu usurinta Lebzelterhaus, care dateaza din anul 1657, dar care astazi este transformata intr-o farmacie.
Fantana Kolomanbrunnen din piata cu acelasi nume se ridica insa foarte mandra in centru, fiind un cadou oferit de catre manastire orasului, acum mult timp. In varful acesteia puteti vedea o statuite cu Sfantul Koloman. Iar daca la un moment dat veti simti miros de paine proaspata, trebuie sa stiti ca acest parfum imbietor vine de la un mic magazin, ce dateaza de acum patru sute de ani si care cu un acoperis ornat cu mici turnulete, ce a rezistat destul de bine in timp. De aici, veti putea gusta una dintre cele mai bune paini din cate ati mancat vreodata, dar si alte produse de panificatie. In spatele acestui magazin se gaseste strada Sterngasse, candva principala artera a orasului. Ceea ce da de gol strada sunt picturile ce imbodobesc casele, picturi care arata cat de importante au fost candva acestea si ca aici locuiau doar oameni bogati, cu un oarecare statut social.
Unele dintre cladiri au chiar si niste gradini superbe, dar care si-au pierdut cu siguranta farmecul de odinioara. Pasii va vor purta si catre vechiul oficiu postal, poate, construit in anul 1792, dar transformat in perioada contemporana intr-un centru de conventii. Fatada cladirii este decorata cu frumoase simboluri de la sfarsitul perioadei baroce, rezistand foarte bine chiar pana astazi.
Un aspect interesant al principalei atractii turistice de aici, manastirea si catedrala din Melk, este faptul ca a fost selectata drept motiv artistic principal pe o moneda comemorativa austriaca, turnata recent, in anul 2007. Moneda prezinta fadata manastirii, precum si cele doua turnuri gemene construite in stil baroc si domul principal.
In afara de manastirea Melk, aici veti gasi si cladiri impresionante, de toate tipurile, cu arhitecturi diferite, dar deosebite, iar daca doriti sa simtiti parfum de regalitate, atunci puteti merge la Castelul Shallaburg, ce se afla la doar cinci kilometri de oras. Alegand Melk ca destinatie de vacanta inseamna ca pariati pe eleganta, istorie, frumusete, dar si pe liniste si oameni caldurosi, asa ca nu ezitati si veniti aici!