Despre Klosterneuburg
Un oras micut din Austria de Jos, Klosterneuburg, numara o populatie de doar 24.442 locuitori. Situat pe Dunare, in nordul orasului Viena, acesta a fost initial parte a unui oras mai mare, alaturi de Korneuburg. Cele locatii au fost separate in Evul Mediu, atunci cand Dunarea si-a schimbat cursul, trecand prin mijlocul lor. La fel ca si orasul Heiligenkreuz si multe alte orase situate in Austria de Jos, si acesta a fost fondat de catre margraful Leopold al III-lea. In prezent, acesta este considerat de catre localnici ca o suburbie a Vienei, avand o mica industrie.
Oraselul s-a facut remarcat, in timp, in special pentru bine-cunoscutul muzeu Essl, dedicat artei contemporane, dar si pentru Institutul de Cercetare IST Austria. Intinzandu-se pe 76.2 kilometri patrati, Klosterneuburg ofera, in special, atractii turistice naturale, datorita celor doua dealuri si fluviului ce il traverseaza. Exista doua zone de cumparaturi, Niedermarkt si Rathausplatz, unde veti gasi produse foarte diverse, si mai multe zone concepute pentru plimbari, ca Kierling, Klosterneuburg-Stadt, Weidlingbach, Weidling, Kritzendorf sau Maria Gugging.
Un alt punct de interes turistic in orasul Klosterneuburg, este manastirea ce poarta aceeasi denumire, ce dateaza inca de la 1108, la scurt timp fiind daruita calugarilor ce apartineau ordinului Augustin, ce si-au lasat amprenta asupra stilului arhitectural si a picturilor ce se gasesc in interiorul acesteia. Aceasta manastire are o importanta istorica aparte, fiind una dintre cele mai vechi cladiri ce se gasesc in Austria. Ordinul Augustinilor este cunoscut si pentru faptul ca sunt unii dintre cei mai bogati de acest tip din tara, acestia detinand foarte multe dintre tinuturile pe care sunt construite suburbiile din nord vestul Vienei.
Orasul mai este cunoscut si datorita faptului ca ultimele zile din viata autorului ceh-german Frantz Kafka s-au petrecut la sanatoriul din Kierling, Klosterneuburg, acesta murind la data de 3 Iunie 1924.
Totusi, in ciuda faptului ca in acest oras se afla unul dintre cele mai bogate ordine monahale ale Austriei, orasul in sine nu este unul bogat, aici existand doar 600 de afaceri mici si 10 companii. De asemeni, tot ca un paradox, exista o rata a somajului mare in Klosterneuburg, doar 13.000 de locuitori fiind angajati.
In Klosterneuburg puteti sa mai vizitati si muzeul Moravian-Silesian, Biserica Sfantului Martin, Biserica Protestanta, Muzeul artistilor din Gugging, Tutzsaule sau Memorialul Razboiului din Viena.
Klosterneuburg este foarte bine cunoscut, insa, pentru vinurile ce se produc in zona, catalizatorul industriei turistice, factor participativ la inaugurarea a peste 39 de taverne si 60 de hosteluri, pentru turistii ce doresc sa le deguste din ele si sa ramana peste noapte in acest oras. Locatia este folosita ca alternativa pentru celebrele pension in Wien.