Despre Hallstatt
In mijlocul misterioasei Regiuni Salzkammergut se afla Hallstatt, cel mai vechi oras al Austriei, a carui cultura dateaza din secolul VIII i. Hr. Prosperitatea sa inca din timpuri medievale s-a bazat pe mineritul sarii, Hallstatt inseamnand „asezare de sare”, lucru ce sta marturie pentru functia sa primara. Probabil cel mai fotografiat oras austriac, Hallstatt este incadrat de catre Lacul Hallstattersee si masivul lant muntos Dachstein, a carui stanci gigantice se ridica abrupt din vai inguste.
O vacanta in Hallstatt este o experienta in sine. Cu gara de o parte a lacului si cu orasul de cealalta, vei fi nevoit sa iei un feribot care sa traverseze lacul si astfel vei avea parte de o prima impresie spectaculoasa in ceea ce priveste acest faimos oras alpin. O data ajuns acolo, Muzeul de Patrimoniu Cultural iti ofera un tur plin de aventura ce te duce cu 7.000 de ani inapoi in istorie pentru a afla despre Epoca Fierului, cunoscuta in toata lumea ca Cultura Hallstatt.
Dupa o scurta plimbare poti ajunge la Capela Sf. Arhanghel Mihail ce dateaza din secolul al XII-lea, unde se afla unele dintre cele mai unice obiecte din Hallstatt: craniile pictate manual, aranjate cu grija in „Casa Oaselor”. Inauntru se afla peste 1.200 de cranii umane, dintre care, 610 au fost pictate cu modele florare si inscriptionate cu numele si datele de nastere, respectiv de deces ale fostului proprietar al edificiului. Acestea sunt frumos stivuite in randuri langa cele ale altor membri de familie si apropiati. Toate acestea se datoreaza faptului ca cimitirul este foarte mic si fara posibilitate de extindere, iar in perioada inainte de 1970 incinerarile erau interzise de catre Biserica Catolica.
Astfel, o data la 10-15 ani, mormintele cimitirului erau deschise si craniile erau scoase afara, uneori impreuna si cu alte oase. Acestea erau apoi curatate si expuse la lumina soarelui si a lunii timp de saptamani intregi, pana cand capatau culoarea alba-ivorie. Ulterior craniile erau pictate simbolic cu ghirlande de flori si coroane, asemanator obiceiului de a decora un mormant. Capela Sf. Mihail are un pretios vitraliu Gotic ce il infatiseaza pe Arhanghel tinand in mana „balanta pentru cantarirea sufletelor”, iar in partea estica se gaseste altarul in stil Baroc al Sf. Mihail donat in anul 1612 de catre finisorul in sare, Eysl.
Printre cladirile remarcabile, ce merita cu prisosinta o vizita, se afla si Biserica Parohiala Romano-Catolica Inaltarea Maicii Domnului, o frumoasa perla in mijlocul orasului, din patrimoniul cultural. Mica biserica a fost construita in anul 1181, turnul ce dateaza din secolul al XII-lea fiind marturie a acestui fapt. Construita cu multa cutezanta pe stanca inalta si abrupta in perioada Gotica tarzie, a devenit in anul 1505 biserica de astazi, inlocuind edificiul romanic timpuriu. Biserica se evidentiaza prin clopotnita din varfului turnului cu ceas, a carui acoperis este asemanator pagodelor chinezesti, avand patru stresini suprapuse. In interior, sala naosului si altarul boltit in forma de stea sunt duble, pastrand astfel moda Goticului tarziu. Parohia are picturi murale si trei altare: doua principale, alaturate, ce dateaza de la inceputul secolului al XVI-lea, realizate in timpul Renasterii, intre anii 1505-1515 si unul in partea laterala, pictat la mijlocul anilor 1400.
O alta comoara locala este sarea, care a fost timp de secole sursa bunastarii orasului. Te indemnam sa vizitezi si sa cobori in cele mai vechi mine de sare din lume. Odata in interiorul pesterii „Hörnerwerk” vei descoperi un lac subteran sarat si te vei familiariza cu soarta tragica a minerului preistoric care a ajuns faimos in toata lumea ca „Barbatul conservat in sare”.
Orasul Hallstatt este un loc incredibil, intr-atat de spectaculos incat pana si chinezii au creat o copie a asezarii miniere, dar numai in orasul original vei descoperi aceasta cultura cu adevarat unica a carui istorie este impresionanta, toate acestea gasindu-se intr-un cadru spectaculos al peisajului montan.