Despre Hallein
Hallein este un oras istoric din statul austriac Salzburg, capitala a districtului Hallein. Este localizat in regiunea Tennengau, la aproximativ 15 km sud de orasul Salzburg, de-a lungul Raului Salzach, la umbra Masivului Untersberg, in apropierea granitei cu Germania. Cu o populatie de circa 20.000 de oameni, Hallein este al doilea oras ca marime din statul Salzburg si datorita minelor sale de sare din Muntele Dürrnberg, a fost de asemenea principala sursa pentru bogatia regiunii inca din Evul Mediu. In zilele noastre, Hallein este inca o asezare importanta din punct de vedere economic, chiar daca mineritul s-a oprit.
In limba celta, denumirea „Hallein” inseamna „Orasul Sarii” (hall – salina), iar in afluxului puternic de imigranti, datorat dezvoltarii altor industrii, cum ar fi cea a lemnului, orasul a primit si porecla de „Micul Istanbul”; in ciuda importantei sale economice, Hallein a ramas o importanta destinatie turistica. Acest lucrul se datoreaza in mare parte excursiilor scurte din directia orasului Salzburg facute de catre turisti pentru a vizita minele de sare (acum o serie de mine realizate sub forma de expozitii), Muzeul Celtic (Keltenmuseum) si centrul orasului, toate acestea facand din Hallein un obiectiv foarte popular chiar si pentru turistii straini.
Hallein este un oras rustic foarte bine conectat cu Salzburg prin intermediul unei autostrazi, a unei cai ferate si o serie de mijloace de transport public. In timpul verii, poti, de asemenea, sa te bucuri de o calatorie relaxanta si plina de satisfactii mergand cu bicicleta pe ruta Salzburg-Hallein de-a lungul Raului Salzach. Daca alegi aceasta varianta vei observa cu usurinta Pernerinsel, insula semi-artificiala de pe Salzach unde se afla un amplasament pentru evenimente folosit la concerte si, pe perioada de vara, in timpul Festivalului Salzburg.
Centrul orasului Hallein este cunoscut pentru arhitectura sa in stil baroc. Acesta se imparte intre zona superioara si zona inferioara a pietei. In urma eforturilor autoritatilor, cladirile care se aflau intr-o stare precara au fost reconditionate, pentru a reinsufleti vechiul oras. Astfel, strazile de vis, locurile romantice si toate celelalte edificii minunate fac din acest oras o bijuterie a arhitecturii medievale, fiind catalogat ca monument istoric. O plimbare prin zona veche te duce inapoi in timpurile cand sarea era inca numita „aur alb”.
Si pentru a calatori si mai mult in timp ai posibilitatea sa vizitezi Minele de Sare din Hallein, unele dintre cele mai vechi mine din lume care sunt deschise publicului. Triburile celtice au inceput sa taie sarea din munte, un grup de iliri au construit chiar si un oras cu fortificatii din lemn pe Muntele Dürrnberg. Bunastarea lor a lasat in urma o serie de marturii sub forma de descoperiri arheologice, majoritatea aflandu-se expuse in Muzeul Salzburger (numit odata Carolino Augusteum), inclusiv faimosul „Schnabelkanne”.
La intrarea in mine te intampina un ghid in costumul traditional, ce te indeamna sa te imbraci cu o haina alba asemanatoare cu a lui, pentru a nu te murdari in interiorul cavernelor. Apoi, urcandu-te intr-un trenulet, acesta iti ofera un tur complet al minelor, bine pregatit si cu mici locuri de informare si clipuri multi-media ce deruleaza istoria mineritului si comertului cu sare. Turul se incheie cu un magazin de suveniruri si un muzeu din interiorul muntelui, relativ nou, ce contine expozitii legate de viata celtica si alte evenimente cheie din istoria minelor. Ca si in toate celelalte zone ale Minelor de Sare Hallein, toate explicatiile se gasesc in mai multe limbi, iar ghizii sunt obisnuiti cu o audienta foarte diversa.
Din Hallein se pot face drumetii pe munte sau se poate merge cu telefericul numit Zinkenbahn. Inainte de a parasi orasul, te poti opri la Beraria Kaltenhausen, cea mai veche berarie din Salzburg, care, desi nu face parte din consortiul de berarii, produce unele beri intrigante, dar apreciate. Incearca de exemplu faimoasa „Kaltenhausener Bernstein”- „Ambra Kaltenhausener”, o bere chihlimbarie slaba servita in pahare speciale.