Despre Eisenstadt
Eisenstadt este unul dintre orasele din Austria ce atrage an de an mii de turisti. Pe langa peisajele naturale deosebite, Eisenstadt este si locul de origine al celebrei familii nobiliare maghiare a contilor Esterhazym. Insusi marele compozitor Joseph Haydn a locuit aici o perioda, prilej de mare mandrie pentru locuitorii orasului.
Eisenstadt se gaseste la 12 km departare de granita cu Ungaria, pe raul Wulka si se intinde la sud de Muntii Leitha. Numele orasului – orasul de fier – isi are originile in comertul cu fier care era practicat in localitate, inca din secolul XII. Prima mentiune scrisa despre existenta orasului, dateaza de la 1264. Conform descoperirilor arhelogice, orasul era locuit inca din perioada epocii fierului, iar mai traziu a fost locuit de celti, romani si diferite triburi germanice. In a doua jumatate a sec. XIV, Eisenstadt intra in posesia familiei Kanizsai care il reconstruieste dupa invazia mongola care avusese loc cu un secol in urma. Tot de numele familiei Kanizai se leaga si refacerea fortaretei orasului, intre anii 1388-1392, constructie ce poate fi admirata si astazi.
Orasul a fost motiv de lungi dispute intre imparatii romani si regii Ungariei. Dupa multe conflicte, Eisenstadt ajunge in posesia familiei Esterhazy care si-a pus amprenta in mod evident asupra aspectului general al localitatii. Una din constructiile care se bucura si astazi de admiratia turistilor este Castelul Esterhazy. Sub patronajul lor, compozitorul Jopseph Haydn a desfasurat aici o intensa activitate artistica, fiind numit de catre printul Esterhazy coducatorul orchestrei curtii. La sfarsitul secolului XIX, la Eisenstadt este introdusa calea ferata, cea a contribuit la dezvoltarea economica a orasului. In timpul celul de-al doilea razboi mondial, orasul este bombardat si ocupat de trupele sovietice, care s-au retras abia in anul 1955.
Printre atractiile turistice din Eisenstadt se numara, in afara de Palatul Esterhazy si a parcului ce incojoara castelul, casa in care a locuit compozitorul Haydn si Catedrala Sf. Martin. Daca doriti sa patrundeti in istoria orasului, ideal ar fi sa-l parcurgeti pe jos. Sunt multe locuri de vizitat, iar cafenelele si puburile ce se gasesc la fiecare pas ofera turistilor ocazia de a se relaxa. Si daca tot ati ajuns la Eisenstadt, nu puteti sa nu va vizitati Kleinhöflein, o zona rurala, situata in vestul orasului, renumita pentru podgoriile sale. Veti gasi aici, pe langa peisajele impresionante, biserica Sf.Vitus, construita in sec. XV, unde se organizeaza la fiecare sfarsit de iunie un trag de produse traditionale si expozitii de vin, care atrag anual mii de vizitatori. In zona de este a orasul Eisenstadt se gaseste St. Georgen, unde veti fi intampinati fiecare pas de viticultori care sa va imbie sa le gustati din vinurile productie proprie. Va puteti caza la una din pensiunile din Eisenstadt, apeland cu incredere pagina noastra de rezervari.