Despre Tatev
Situat pe muntele Tatev, acest oras este mai bine cunoscut dupa manastirea care are acelasi nume. Acesta este situat in provincia Syunik, in zona de sud est a Armeniei. In urma statisticii nationale, s-a aratat ca in aceasta micuta localitate se afla un numar de doar 892 locuitori, ei imputinandu-se de la an la an,
Cel mai cunoscut obiectiv turistic al acestui loc este Manastirea Tatev, o cladire armeana ce dateaza din secolul al IX-lea si care este situata pe un larg platou. Aceasta se afla in apropierea raului Vorotan si a jucat, de-a lungul istoriei, un rol foarte important, atat din punct de vedere spiritual, cat si politic, economic sau cultural.
Intre secolele XIV si XV, Manastirea tatev si, implicit, orasul care ii poarta numele, a gazduit una dintre cele mai importante universitati medievale din Armenia, loc care a adus o contributie foarte mare stiintelor si filozofiei. Studentii de aici au incercat sa conserve cat mai mult cultura armeana, intr-una dintre cele mai turbulente perioade ale acestui popor.
Conform traditiei, numele acestui loc este dat de cel al manastirii, care, la randul sau, isi are originea in cel al lui Eustateus, un discipol al Sfantului Apostol Thaddeus. Acesta a predicat si a devenit un martir al acestei regiuni. Astazi, el este cunoscut tocmai dupa numele Tatev.
Mai interesanta este, insa, legenda care domneste in jurul acestui loc. Se spune ca, atunci cand constructia manastirii era aproape gata, un ucenic a vrut, in secret, sa puna o cruce creata de el pe turla principala a acesteia. In timp ce era catarat pe acoperis, maestrul sa l-a vazut si ucenicul, speriat, a alunecat. In cadere, acesta se roaga lui Dumnezeu pentru aripi, ceea ce in limba armena se traduce „Ta Tev”.
Platoul tatev se foloseste si este locuit inca din vremurile pre-crestine. Aici era construit un templu pagan. Ca urmare a crestinizarii Armeniei, acesta a fost daramat, in loc construindu-se o micuta biserica de lemn, in secolul al IV-lea. Comunitatea crestina a crescut, in timp, atat de mult incat a devenit unul dintre locurile simbolistice pentru viata laica ale Armeniei.
Manastirea fortificata a Tatevului cuprinde 3 biserici – Sfantul Grigore Iluminatorul, Sfintii Petru si Pavel si Sfanta Fecioara Maria – o biblioteca, o sala de mese, un mausoleu, fosta cladire a universitatii, dar si alte cladiri administrative si auxiliare necesare calugarilor.
Orasul Tatev este, astfel, o zona care, in ciuda simplitatii sale si a faptului ca este foarte mic, ne va ajuta sa intelegem istoria si natura laica a armenilor, dar si sa intelegem cultura acestui popor asiatic.