Ghid turistic Medina

Recomandat pentru: situri religioase, arhitectura, gastronomie, istorie, monumente, shopping

Despre Medina

Medina sau Al-Madinnah, ori Al-Munawwarah, este considerat cel de-la doilea oras ca importanta religioasa in cultul islamic dupa Mecca, prin prisma faptului ca aici se afla mormantul profetului Mahomed, intemeietorul religiei islamice. Situat in regiunea Hejaz, in vetul Arabiei Saudite, este si capitala provinciei Al-Madinah.

In acest oras profetul, s-a stabilit in ultimii ani ai vietii sale, dupa episodul Hijrah (tentativa de asasinare a sa). Orasul a fost punctul de plecare al religiei islamice, aici intemeindu-se prima comunitate musulmana (ummah) sub conducerea profetului, apoi sub obladuirea primilor patru califi ai islamului: Othman, Omar, Abu Bakr si Ali. Anul intai al calendarului Islamic este socotit ca cel de dupa atentatul de la Hijrah, atunci cand profetul a parasit Mecca si s-a stabilit in Medina.

Orasul este locul unde s-au construit si primele trei moschei din istoria islamului: Al-Masjid an Nabawi (moscheea profetului), Quba (prima moschee din istoria islamului) si Masjid al Qiblataim (moscheea care prin apartitia sa a schimbat directia spre care se roaga credinciosii musulmani, dinspre Ierusalim, la Mecca).

Ca si in Mecca, intrarea persoanelor ce nu apartin religiei islamice este interzisa in anumite zone ale orasului, in special in centru, considerat loc de maxima sacralitate si spirirualitate musulmana.

Credinciosii musulmani considera ca aici profetul a scris capitolele finale ale Coranului si de aceea orasul este un loc de pelerinaj si rugaciune, pentru toti musulmanii din intreaga lume.

Datorita importantei sale spirituale, Medina a devenit un oras multietnic, prin migratia unor pelerini, care veniti sa se inchine profetului, au decis sa ramana si sa locuiasca aici; ne referim la celelalte nationalitati arabe (egipteni, iordanieni sau libanezi), din Asia de Sud (din Bangladesh, pakistanezi sau indieni), dar si din tarile ecuatoriale, filipinezi sau indonezieni.

La inceputurile secolului XX, Medina a cunoscut cel mai lung asediu din istoria sa, timp de trei ani rasculatii arabi luptand impotriva autoritatilor ce conduceau orasul la acea vreme, reprezentand marele imperiu otoman. Asaltul a inceput in 1916, pe data de 10 ianuarie 1919 conducerea otomana a orasului fiind nevoita sa capituleze, renuntand la privilegiile sale in favoarea arabilor. Dupa primul razboi mondial, Medina s-a aflat sub autoritatea hesemitilor, in 1924 printul Ibn Saud integrand Medina in Regatul Arabiei Saudite si pecetlutind astfel istoria orasului.

Doua universitati de renume isi au sediul in Medina: Universitatea Islamica Medina si Universitatea Talibah, doua dintre cele mai cunoscute centre de studiu al religiei islamice, de pe tot cuprinsul lumii.

Climatul nu este unul prea prietenos, fiind de tip desertic, cu zile toride si uscate, perioade lungi lipsite de precipitatii si ierni blande si putin umede.

In oras, principalul loc si obiectiv turistic este moscheea Masjid Nabawi, unde pelerinii vin sa se roage la mormantul profetului. Barbatii pot vizita la orice ora moscheea, cu exceptia noptii cand obiectivul turistic este inchis publicului, incepand cu ora 22. In schimb, femeile nu au permisiunea de a intra in moschee decat dupa rugaciunea de dupa-amiaza. In timpul marilor sarbatori religioase ce apartin religiei islamice, in ultimii ani, autoritatile au hotarat ca moscheea sa poata fi vizitata de catre barbati, 24 de ore din 24.

Alte locuri de vizitat, la mica distanta de oras sunt campiile si Muntele Uhud, locul in care sa desfasurat celebra batalie cu acelasi nume.

Orasul gazduieste restaurante cu specificul tuturor zonelor din lume, dar in special din tarile cu specific culinar de origine musulmana: indonezian, turcesc, egiptean dar si chinez sau cu meniuri din bucataria traditionala locala. Si fast-food-urile sunt bine reprezentate aici, prezente fiind restaurantele apartinand cunoscutelor branduri ca Mc Doanald’s, Pizza Hut, KFC, Don Giovanni’s, dar si apartinand lanturilor de origine chineza precum Al Baik, Kudu, Hardeez si altele. Cel mai ieftin si cunoscut fel de mancare aici este shaorma si foul, combinate cu tameez (paine) si broasts (pui intreg prajit la grill).

Top obiective turistice Medina

Moscheea Profetului din Medina
Moscheea Profetului din Medina

Al-Masjid-un Nabawi sau Moscheea Profetului este o mare moschee din Medina, Arabia Saudita. Aceasta se afla pe locul unei moschei construita de Profetul...

Moscheea Qiblatain din Medina
Moscheea Qiblatain din Medina

Moscheea Masjid al-Qiblatain este situata pe partea de nord-vest a orasului Medina. Moscheea a fost initial mentinuta de catre califul Umar ibn al-Khattab....

Vechiul Bazar din Medina
Vechiul Bazar din Medina

Printre alte atractii, orasul Medina se mandreste cu zonele comerciale mari din Bazarul Aliyet Al Medina, mall-ul Mega Rashed Complex si mall-ul Al Hassen....

Moscheea Quba din Medina
Moscheea Quba din Medina

Moscheea Quba este situata in imprejurimile periferice ale orasului Medina din Arabia Saudita si este una dintre cele mai vechi moschei din lume. Muhammad...

Mormantul Madain Saleh din Al-Ula
Mormantul Madain Saleh din Al-Ula

Mada'in Saleh este un pre-islamic sit arheologic situat in apropierea orasului Al-Ula, in regiunea Al Madinah din Arabia Saudita. Majoritatea vestigiilor...