Date generale
Antarctica este recunoscuta pentru
Cand este indicat sa veniti in vacanta in Antarctica
Ideal ar fi sa va programati vacanta in Antarctica in timpul verii (noiembrie –martie), cand lumina zilei este prezenta 24 de ore si ghetarii topiti faciliteaza accesul ambarcatiunilor si cand temperaturile se situeaza intre -10°C si + 5°C. In timpul verii, frumusetea acestui loc salbatic este cu adevarat impresionanta. Vara soseste, mai intai, in Insulele Shetland si acopera intreaga peninsula. Dupa intunericul caracteristic iernii, primavara renaste si aveti ocazia unica sa priviti un adevarat spectacol al naturii reprezentat de coloniile de balene si pinguinii care isi amejajeaza cuiburile, recurgand la cele mai amuzante siretlicuri. Atat pinguinii cat si pescarusii isi depun ouale intre noiembrie si decembrie. Puii de pinguin eclozeaza la sfarsit de decembrie in Insulele Shetland, in timp ce lunile ianuarie – februarie sunt considerate cele mai calduroase in Antarctica. Martie este considerata o luna de toamna, cand lumina solara se pierde in orizontul sudic, desi temperaturile inca mai ating zero grade. Puii de pinguini sunt adolescenti acum, in timp ce vegetatia de alge in nuante de roz si verde impodobesc stancile de gheata.
Turistii nu pot vizita Antarctica in timpul iernii din cauza grosimii ghetarilor si a intunericului prezent pe durata intregii zile, ceea ce face imposibila orice modalitate de transport, in conditiile in care temperaturile coboara frecvent la -80ºC. Ghetarii incep sa se topeasca intre octombrie si noiembrie, conditii in care pinguinii vin aici pentru imperechere. Vara australa aduce cu sine temperaturi usor mai ridicate. In afara de fotografierea icebergurilor si ghetarilor, puteti vizita si insulele Falkland si Soyth Georgia, care in vor aduce un plus de aventura calatoriei voastre. Vacantele pe continentul alb sunt destul de scumpe, avand in vedere ca ambarcatiunile care efectueaza croaziere in acest colt al pamantului sunt construite special pentru a strapunge blocurile de gheata si chiar daca nu dispun de conditiile luxoase cu care sunteti obisnuiti pe vasele de croaziere cu destinatii exotice, acestea pun la dispozitia turistilor spatii special amenajate pentru a admira ghetarii si animalele, dar si sali de lectura si personal specializat care va ofera informatii legate de viata pe Antarctica.
Ce sa luati in bagaj
Pe timpul verii, temperaturile sunt surprinzator de placute, desi trebuie sa va asteptati la innorari si precipitatii. Cand va pregatiti bagajul pentru o expeditie in Antarctica, trebuie sa aveti in vedere ca este absolut necesar sa dispuneti de articole de imbracaminte impermeabile. Optati pentru materiale din lana sau material polar, bun izolator de caldura. Se spune ca aici nu ar fi atat de frig, daca vantul nu ar sufla atat de tare. Este important sa va feriti de umezeala si sa va imbracati suficient de gros pentru a evita degeraturile si sa acordati o atentie deosebita mainilor si picioarelor. Optati pentru manusi cu un deget si nu uitati sa va acoperiti capul corespunzator. Alegeti caciuli si fulare din lana, un bun izolator de caldura.
Pentru a fi usor de remarcat in acest continent alb, alegeti imbracaminte de culori inchise. Prin traditie, turistii veniti aici aleg culoarea rosie. Este absolut necesar sa aveti la voi cel putin o pereche de pantaloni de ski, prin care nu patrunde frigul. Cat priveste lengeria de corp, optati pentru cele din matase si bumbac, ciorapi de lana, cateva perechi in plus nu vor ocupa prea mult spatiu. Ideal ar fi sa aveti in bagaj doua perechi de manusi, pentru orice eventualitate. Puloverele pe gat sunt o necesitate. Incaltamintea merita o atentie deosebita, avand in vedere ca trebuie sa fie comoda, antiderapanta, impermeabila si dintr-un material bun izolator de caldura, care sa va protejeze de degeraturi. E bine sa luati chiar un numar mai mare, in care sa va incapa doua perechi de ciorapi. Foarte importanti sunt ochelarii si cremele de protectie solara, creme de protectie a fetei, a buzelor si mainilor. Lumina reflectata in apa poate fi de-a dreptul orbitoare. Nu uitati camera foto si accesoriile, o lanterna, o trusa de prim ajutor si un binoclu.
Incercati, inainte sa plecati in vacanta, sa va documentati si sa invatati sa va protejati impotriva factorilor de risc privind aparitia hipotermiei, a arsurilor solare, a degeraturilor si orbirii temporare. Pentru calatoria in Antarctica nu se impun efectuarea unor vaccinuri speciale, dar e bine sa va faceti un control medical complet inainte de expeditie, avand in vedere influenta temperaturilor scazute asupra organismului. Daca suferiti de rau de inaltime sau de mare, asigurati-va ca beneficiati de tratament corespunzator pe durata concediului, cat si al calatoriei dus - intors. Incercati sa renuntati la alcool, fumat si faceti cat mai multa miscare cu ceva timp inainte de plecarea in vacanta, pentru a fi intr-o forma fizica cat mai buna.
Viza turistica in Antarctica
Pentru a calatori in Antarctica nu se impune obtinerea unei vize dar, in functie de punctul de plecare spre acest continent, trebuie sa va procurati vizele de intrare solicitate de tarile de tranzit. Bineinteles ca trebuie sa dispuneti de un pasaport cu valabilitate de minimum 6 luni la plecarea in vacanta.