Despre Cabinda
Cabinda este capitala provinciei cu acelasi nume, o enclava a Angolei la Oceanul Atlantic, despartita de tara mama printr-o zona care apartine Republicii Democrate Congo. Localitatea are o populatie estimata la peste 350.000 de locuitori. Practic, peste jumatate din locuitorii provinciei Cabinda traiesc in capitala regiunii. Provincia a fost colonizata de portughezi abia in 1885, la mai mult de 300 de ani dupa colonizarea Angolei. Acest fapt s-a tradus prin nemultumirea locuitorilor din Cabinda, care nu se simt angolezi, si prin pretentiile Angolei asupra unui teritoriu cu resurse petroliere imense. De altfel, Cabinda a fost alipita oficial Angolei abia in 1956, fara ca autoritatile provincei sa fi fost intrebate. Acest fapt a generat un conflict militar intre autointitulata Republica Cabinda si Angola, incheiat cu un tratat de pace in 2006. Si astazi, pe teritoriul provinciei mai sunt active organizatii care militeaza pentru independenta provinciei.
Fiind situata in apropierea ecuatorului, Cabinda se bucura de o clima tropicala, cu temperaturi anuale care variaza putin, intre 20 si 30 ° C. Orasul are un aeroport propriu, care opereaza doar curse interne.
In ultimii ani, Cabinda si-a dezvoltat potentialul turistic. In oras exista numeroase hoteluri, restaurante, cluburi de noapte si plaje amenajate pentru sporturi acvatice sau pescuit.
Majoritatea cladirilor vechi din oras au fost construite de colonialistii portughezi. Ies in evidenta Palatul Poporului, cladirile din lemn ale Bisericii Evanghelice, construite in stil olandez, si Muzeul Provincial din Cabinda. Orasul se lauda cu traditia lucrarilor din artizanat, localnicii fiind admirabili cioplitori in lemn, piatra sau fildes. De altfel, sculptura este foarte folosita si la decorarea momintelor, constructii uneori monumentale, cum ar fi Mormintele Regilor din Cabinda. Si nu se poate vorbi despre istoria acestei provincii fara a aminti de Bahamas, un ritual traditional care permite interactiunea dintre oameni vii si spiritele ascunse ale zeilor si stramosilor. Daca ajungeti in Cabinda trageti o fuga si pana la Padurea Maiombe, aflata in apropiere. Cu o suprafata de 290 de hectare, padurea tropicala este formata din copaci care depasesc 50 de metri si adaosteste o fauna diversa: cimpanzei, gorile, elefanti si pasari rare.