Despre Londra
Londra este unul dintre marile orase ale lumii si cel mai mare al Europei. Orasul este asezat pe ambele maluri ale Tamisei si a fost capitala tarii inca din timpurile romane. Londra este un oval neregulat, ce masoara, transversal, peste 50 km. Londra „turistica" este condensata insa in zona centrala, care se suprapune peste traseul de metrou Circle Line. Populatia Londrei a atins un maximum de 8,6 milioane in 1939, apoi a scazut lent, pana sub 7 milioane in 1983. De curand a inceput sa creasca din nou, ajungand la 7,7 milioane in 2011.
In primul secol d.Hr., romanii au invadat Insula Britanica si au intemeiat pe malul Tamisei o asezare numita Londinium, care a devenit ulterior un port comercial aglomerat. Romanii au inconjurat acest port cu un zid de aparare si au construit primul pod londonez. In secolul al V-lea, dupa retragerea legiunilor romane, saxonii au fost cei care au ocupat orasul. In anul 1042, cand Eduard (The Confessor) a fost incoronat rege, acesta si-a stabilit curtea in susul fluviului, la Westminster, unde a construit un palat nou si o abatie. Dupa moartea lui Eduard, William Cuceritorul din Normandia a infrant fortele englezesti in Batalia de la Hastings. In acest fel, acesta devine regele William I si incepe constructia primului sistem de aparare al orasului care includea Turnul Londrei.
In Evul Mediu, Londra a prosperat, fiind considerat un centru comercial important. In timpul epidemiei de ciuma din 1348 au murit 25.000 - 30.000 de londonezi, aproximativ jumatate din populatie. Populatia Londrei ajunge insa la 50.000 de suflete cand regele Henric al Vlll-lea a fost incoronat in 1509. Cand Papa a refuzat sa ii anuleze casatoria cu prima sa sotie, care nu reusise sa ii daruiasca un fiu, Henric s-a separat de Roma si s-a autoproclamat capul Bisericii Anglicane, provocand schimbari majore in Londra si in restul tarii. Sub domnia Elisabetei I (1558-1603), exploratorii englezi au navigat in jurul globului, intemeind colonii. Artele au inflorit, inclusiv teatrul lui Shakespeare, The Globe.
Framantarile au decimat Londra in secolul al XVII-lea, din cauza complotului esuat de a arunca in aer Parlamentul, in 1605, numit Complotul Prafului de Pusca, urmat de izbucnirea Razboiului Civil in 1642. Razboiul Civil Englez se termina cu executia lui Charles I la Whiteliall, in 1649. Fortele lui Crommwell isi asuma puterea pana la restaurarea monarhiei, in 1660. Londonezii si-au revenit odata cu restaurarea monarhiei in 1660, sub domnia lui Carol al ll-lea. Stiinta si artele, care fusesera suprimate sub stricta lege puritana, au inflorit iarasi.
In 1665 a doua mare epidemie catastrofala de ciuma bubonica din Londra face ravagii in oras, curmand vietile a peste 100.000 de oameni. O noua tragedie loveste orasul in 1666, cand Marele Incendiu al Londrei arde pana la temelii 80% din cladirile orasului. Londra a fost reconstruita din caramida, iar Sir Christopher Wren a reconstruit catedrala St. Paul si bisericile orasului. In 1750, Podul Westminster devine al doilea pod al Londrei, iar in perioada 1811-1817, alte 14 poduri sunt construite peste Tamisa.
In perioada 1849-1858, conditiile de trai insalubre au dus la aparitia unei epidemii de holera care a omorat 14.000 de oameni, iar poluarea raului a generat „Great Stink" („Marea Duhoare"), care a determinat construirea imediata a primelor sisteme de canalizare pentru cladirile Londrei. In 1851, in Hyde Park se deschide Marea Expozitie. Amintim, in acest context, si ca in 1863, prima linie de metrou din lume a facut legatura intre Farringdon Street si Edgware Road.
Londra s-a marit-considerabil ca suprafata si ca populatie in timpul secolului al XVIII-lea, dar exista o mare prapastie intre cei saraci si cei bogati. In West End au fost construite case in stil georgian si magazine moderne si au fost infiintate stabilimente culturale, cum este British Museum. Industrializarea din secolul al XlX-lea a adus si mai multa prosperitate, iar orasul a fost transformat cand au fost construite caile ferate, canalizarea si primul metrou.
La inceputul secolului XX, Imperiul Britanic era in apogeu, iar intre razboaie populatia Londrei a crescut pana aproape de 9 milioane de locuitori. Dar, mare parte din oras a fost devastata si mii de oameni au fugit in timpul Blitz-ului din cel de-al Doilea Razboi Mondial. Pana in anii '60, austeritatea de dupa razboi a fost inlocuita de „swinging London", un fenomen care a facut ca Londra sa devina deschizatoarea de drumuri in moda, muzica si cultura pop.
In 1994, trenurile Eurostar leaga Londra de Paris, prin Tunelul Canalului Manecii. In anul 2002, Regina Elisabeta a ll-a isi sarbatoreste „Jubileul de Aur" reprezentand 50 de ani de domnie. In anul 2005, Londrei i se accepta oferta de a organiza Olimpiada din 2012. Noua arhitectura, proiectele ambitioase de mileniu si pregatirile pentru Jocurile Olimpice din 2012 au dat Londrei o perspectiva optimista. Azi, cu o populatie de peste 7 milioane de locuitori, capitala Insulei Britanice este unul dintre cele mai mari orase din Europa, un nod economic si de afaceri, un centru al industriei culinare si al modei, al politicii al si divertismentului.
Micul nostru ghid turistic Londra, recomanda capitala Angliei ca un oras de o mare diversitate, londonezii amestecandu-se in mod dinamic cu imigranti veniti din toata lumea. Minoritatile etnice constituie cam o treime din populatie, iar mai mult de 270 de nationalitati considera Londra orasul de bastina. Acestea au dat capitalei amestecul vibrant de obiceiuri si traditii culinare.
Pentru romani, cea mai buna modalitate de sejur aici este prin achizitionarea unui pachet de weekend la Londra, fie ca este vorba doar de o scurta trecere in revista a principalelor obiective turistice, fie ca doresc sa-si achizitioneze ultimele produse vestimentare sau electronice. Din Londra poti cumpara haine de designeri din magazinele elegante-din West End sau poti cauta reduceri semnificative in numeroasele piete raspandite prin tot orasul. Poti servi masa in restaurantele indiene, chinezesti si in cafenele moderne sau poti manca la restaurante elegante ce servesc preparate frantuzesti, asiatice sau din bucataria britanica moderna. Capitala Angliei are palate, monumente si cateva dintre cele mai apreciate muzee din lume, ce contin o abundenta de obiecte de arta valoroase. Londra este, de asemenea, un magnet pentru iubitorii artelor frumoase, ai teatrului, muzicii de opera, muzicii clasice si ai baletului, toate la cele mai inalte standarde. Se poate dansa pana in zori in faimoasele cluburi de noapte si se poate asculta muzica live in fiecare seara a saptamanii. Cu toate acestea, pubul ramane totusi sufletul vietii de noapte londoneze si multe dintre aceste „carciumi" sunt pline de caracter (si caractere). Sute de parcuri, gradini si piete echilibreaza peisajul urban. In Londra exista cate ceva pentru toata lumea; este un oras care nu conteneste sa impresioneze. Londra este un oras atat de divers si cosmopolit, incat ofera o uimitoare varietate de obiective si activitati turistice. Inevitabil, vizitatorii se simt obligati sa treaca in revista, intr-o viteza ametitoare, atractiile turistice majore, dar nu astfel vor simti aroma orasului. Ideea este sa nu va grabiti, sa nu credeti ca trebuie sa vedeti totul (niciodata nu veti reusi) si sa nu treceti cu vederea placerile simple, autentic londoneze. Doar pentru o zi sau doua, uitati de muzee, atractii istorice, si, mai ales, de magazinele aglomerate din West End. In schimb, scotociti tarabele comerciantilor stradali, rataciti prin parcuri sau bucurati-va de o halba de bere intr-o taverna fara pretentii.
Capitala Marii Britanii are multe de oferit, iar intre serviciu, naveta, o bere cu prietenii, shopping si putina cultura sunt multe de vazut. Daca vreti sa vedeti londonezii relaxandu-se, mergeti intr-un pub. Fiecare cartier are un pub „local", unde se intalnesc prietenii si uita de grijile zilei la o bere. Locuitorii Londrei vin din toate partile lumii si din toate categoriile sociale. Multi vin sa studieze, sa munceasca sau pentru afaceri si ajung sa stea mai mult decat si-au propus initial. Multitudinea aceasta etnica a facut din Londra un oras tolerant, in care ideile si culturile au libertate de expresie. Atitudinea aceasta relaxata a adus Londrei multa admiratie in lumea modei si a artelor.
Ca centru financiar si de afaceri, orasul Londra este o metropola prospera. Pentru turisti, Londra e un oras scump, mai ales daca rata de schimb nu le este favorabila. De fapt, costul hotelurilor si al restaurantelor nu e mai mare decat in alte orase de calibrul sau. Pentru londonezi, luxul de a avea la picioare o asemenea bogatie culturala, de divertisment si servicii, merita tot efortul.