Cum se ajunge in Anglia

Calatoria cu avionul in Anglia

Londra are legaturi aeriene cu marile orase ale lumii. Durata unui zbor intre Bucuresti si Londra este de circa 3,5 ore. Daca vreti sa zburati de la Londra in alt oras din Europa, planificati-va sosirea la aeroport cu 2 ore inainte de zbor.

Cele mai importante zboruri internationale au ca punct de sosire fie aeroportul Heathrow (LHR), la 24 km vest de Londra, fie aeroportul Gatwick (LGW), la 43 km sud de capitala. Heathrow si Gatwick sunt imense si pot semana cu niste malluri unde tocmai au aterizat avioane. Heathrow, in special, poate tenta amatorii de cumparaturi cu buticurile designerilor de moda, magazinele de bijuterii, punctele de desfacere Harrods si parfumurile cele mai fine. Optiunile de cumparaturi la Gatwick sunt intrucatva mai putin coplesitoare, dar va pot tine ocupat cu usurinta cateva ore, daca zborul a intarziat. Ambele aeroporturi au baruri si puburi si alte optiuni pentru luat masa. In 2006 Yotel a deschis in Heathrow si Gatwick hoteluri cu camere foarte mici, care pot fi rezervate pentru perioade de cate 4 ore sau peste noapte.

Al treilea aeroport, Stansted (STN), la circa 56 km nord-est de oras, este folosit indeosebi pentru zborurile din Europa si cursele interne. Aeroportul Luton (LLA), situat la 48 km nord de Londra, deserveste zborurile interne si spre Europa. Luton este principalul centru de operare pentru compania low-cost easyJet. Manchester (MAN), din nord-vestul Angliei, primeste unele zboruri internationale ale companiei bmi/British Midland, iar in Birmingham (BHX), in Midlands, se opereaza zboruri interne, dar si din Europa si SUA. Bristol (BRS) si Newcastle (NCL) sunt folosite de zborurile internationale limitate la New York. Prin comparatie, cu Heathrow si Gatwick, Manchester, Birmingham, Luton si Stansted, au mult mai limitate optiunile pentru cumparaturi sau pentru luat masa.

British Airways este cea mai importanta companie aeriana britanica. Ea opereaza pe aeroporturile Heathrow si Gatwick si mai departe cu zboruri spre Manchester si Birmingham. Ofera multe optiuni aditionale care duc la scaderi ale preturilor biletelor. Pe langa acestea, compania are un vast program de reduceri la pachetele transport si cazare. Virgin Atlantic, o companie la origine britanica, devine un competitor puternic in ceea ce priveste pachetele de servicii oferite.

British Airways asigura servicii de naveta aeriana intre Heathrow sau Gatwick si Vanchester. Pasagerii coboara din avion si iau o alta cursa (de obicei la intervale de o ora), direct, fara rezervare. bmi/British Midland zboara de la Heathrow spre Leeds si Manchester, precum si spre mari orase din SUA si estul Canadei.

Compania Tarom opereaza intre aeroporturile Otopeni si Heathrow. BlueAir opereaza intre Bucuresti-Baneasa si Stansted.

Daca vi se ratacesc bagajele sau daca aveti neplaceri in timpul zborului, faceti o reclamatie imediat, inainte de a parasi aeroportul. Cele mai multe companii aeriene pretind acest lucru. Daca pentru un zbor s-au facut mai multe rezervari decat capacitatea aeronavei, personalul de la poarta de imbarcare se intereseaza daca exista voluntari care doresc sa se imbarce intr-o alta cursa in schimbul unei anumite compensatii. Daca sunteti respins de la un zbor fara acceptul dvs., compania aeriana este obligata sa va ofere o compensatie, in cazul in care nu poate gasi o alta cursa in interval de o ora. Daca zborul dvs. este amanat dintr-o cauza care se afla sub controlul companiei aeriene (deci nu se include aici starea vremii), atunci aceasta are responsabilitatea sa va transporte la destinatie in aceeasi zi, chiar daca pentru aceasta ar trebui sa va cumpere bilet pentru o cursa a altei companii si in conditii de confort superioare.

Calatoria cu autobuzul in Anglia

Marea Britanie are o retea intinsa de trasee de autobuze, pentru distante scurte, si de coach (denumirea pentru autocare), pentru distante lungi. Aceasta ofera o cale deloc scumpa pentru descoperirea tarii. National Express este cel mai mare operator si Victoria Coach Station din Londra este centrul retelei National Express, deservind aproape 1 200 de destinatii de pe teritoriul britanic si, prin intermediul Eurolines, din Europa continentala. Biletele pot fi platite cu majoritatea cardurilor de credit importante. Informatiile sunt disponibile de la oricare dintre cele 2 500 de agentii ale companiei, incluzand si birourile statiilor de autobuze de la aeroporturile londoneze Heathrow si Gatwick. Green Line este urmatorul serviciu national ca marime si, desi are mai putine destinatii, asigura curse spre aeroporturi si principalele orase turistice.

Compania Megabus, atrage calatorii cu un buget mai mic prin tarife speciale pentru calatorii in tara, de numai 1 £ de persoana, autobuzele sale circuland in orasele din Anglia. Desi relativ noua, Megabus concureaza National Express prin tarife foarte scazute, autobuze noi si o atitudine prietenoasa. Megabus nu permite accesul cu scaune cu rotile si limiteaza strict accesul la bagaje: un singur bagaj inregistrat de persoana si un singur bagaj de mana. In Londra, autobuzele Megabus pleaca de la peronul companiei Green Line de la Victoria Station.

Preturile biletelor de autobuz pot fi la jumatatea celor ale biletelor de tren, iar autobuzele sunt la fel de confortabile ca si trenurile. Cu toate acestea, cele mai multe calatorii cu autobuzul dureaza dublu decat cu trenul. Aproape toate companiile de autobuze interzic fumatul in masina, iar autobuzele National Express au la bord racoritoare si toalete. Exista o singura clasa a serviciilor.

Autobuzele cu imperiala circula pe multe dintre retelele extinse de autobuze din orase, exploatate de companii private. Cele mai multe companii ofera permise Explorer sau Rover, cu un numar nelimitat de calatorii pentru o zi sau o saptamana si asigura invariabil vara curse pe traseele pitoresti din zonele turistice. Platforma de sus a autobuzelor cu imperiala va ofera posibilitatea minunata de a admira peisajul rural.

National Express ofera permise cu reducere, Brit Explorer, strainilor care detin pasaport. Permisele pleaca de la 79 £, pentru 7 zile de calatorie, si trebuie cumparate personal de la un magazin Brit Explorer - acestea sunt raspandite prin tara dar se gasesc si la aeroportul Heathrow. Un Discount Coach Card, pentru studentii intre 16-25 ani si pentru persoanele de peste 50 de ani, care costa 10 £ si este valabil un an, va permite reduceri intre 20 si 30% la multe tarife. Cele mai multe companii asigura reduceri pentru copiii sub 15 ani.

Biletele Apex (tichete ieftine vandute in avans) economisesc bani din tarifele standard, iar calatoria la mijlocul saptamanii este mai ieftina decat in weekend sau in perioada sarbatorilor

Puteti gasi orarele on-line sau la oficiile de informatii turistice sau puteti suna la diferitele companii de autobuze. Tarifele variaza in functie de cat de aproape de timpul calatoriei rezervati biletele (de exemplu, biletele Megabus sunt mai ieftine daca sunt rezervate on-line in avans).

Biletele pentru National Express pot fi cumparate de la statiile de autobuze din Victoria Station, Heathrow sau Gatwick, ori prin telefon cu un card de credit, sau de pe site-ul National Express, ori prin cele mai multe agentii de turism. Biletele pentru Megabus trebuie achizitionate on-line in avans, sau prin telefon (evitati aceasta, deoarece suprataxa este de cel putin 60 pence pe minut). Suprataxele pentru biletele cumparate on-line in avans rareori depasesc 5 £. Cele mai multe companii vor accepta MasterCard si Visa pentru achizitiile in avans, dar bani lichizi numai daca va veti cumpara bilete din autobuz in ziua calatoriei.

Calatoria cu automobilul in Anglia

Anglia poate fi o provocare in ceea ce priveste condusul masinii. In marile orase, cum ar fi Londra, Liverpool, Manchester sau Glasgow este mai bine sa folositi reteaua de transport in comun, deosebit de dezvoltata. Toate aceste orase sufera de un trafic congestionat si conducerea aici este o adevarata arta. In afara oraselor, o masina poate fi foarte utila deoarece in lipsa acesteia, multe atractii turistice nu sunt usor de vizitat. Departe de orase, puteti gasi kilometri intregi de drumuri mici, putin circulate, unde sofatul poate fi o adevarata placere. Condusul printre gardurile vii inalte este o experienta tipic britanica, pe care s-ar putea s-o considerati in egala masura incantatoare, cat si (uneori) inspaimantatoare.

Pretul combustibililor afisat la benzinarii este pentru un litru. In ultima vreme benzina a devenit tot mai scumpa. Pompele de la supermarketurile periferice au adesea cele mai bune preturi. Cea mai raspandita este benzina fara plumb, alimentata de la pompe si linii de pompe marcate cu etichete verzi. Premium si super premium sunt doua varietati si cele mai multe masini merg cu regular premium. De-a lungul autostrazilor aglomerate, cele mai mari benzinarii sunt deschise non-stop. In zonele rurale programul poate varia. Cele mai multe benzinarii accepta la plata principalele carduri de credit si sunt cu autoservire.

Regulile de parcare sunt impuse cu strictete peste tot, asa ca uitati-va dupa indicatoarele corespunzatoare daca vreti sa parcati. Daca nu exista niciun indicator pe strada, atunci sunteti liber sa parcati. Dar asigurati-va bine ca nu exista indicatoare; multe strazi au automate de parcare, in care introduceti monedele solicitate si primiti un tichet care va permite sa parcati o anumita perioada de timp. Puneti tichetul la vedere pe parbriz. In Londra, parcometrele sunt scumpe: cu 1 £ nu puteti cumpara 15 minute, iar unele nu va permit decat o stationare de 2 ore. In alte parti, preturile sunt considerabil mai mici. In micile orase parcarea este de obicei gratuita sau gasiti loc de parcare la un pret simbolic, de exemplu 1 £ pe zi. De obicei, in centrele oraselor, cel mai bine este sa stationati in parcarile publice. Indicatoarele patrate, albastre, cu un semn alb „P" in centru, va indruma spre parcarea cea mai apropiata. Daca parcati pe strada, respectati aceste reguli de baza: nu parcati la mai putin de 15 m de o intersectie, nu parcati pe doua linii galbene sau pe banda pentru autobuze si parcati cat mai aproape de trotuare.

In cea mai mare parte a Angliei exista o foarte buna retea de autostrazi si drumuri cu benzi de circulatie duble. Autostrazile (cu prefixul M), marcate cu albastru pe majoritatea hartilor si pe indicatoarele de circulatie, au in principal doua sau trei benzi pe fiecare directie. Alte cai principale rapide (cu prefixul A) sunt marcate pe harti cu rosu si verde. Portiunile de sosele rapide cu benzi de circulatie duble, marcate pe harti cu linii groase negre, au atat semafoare, cat si sensuri giratorii, iar virajul la dreapta este uneori permis. Iesirile de pe autostrada sunt deseori marcate prin numerele soselelor mai degraba decat prin numele localitatilor, deci trebuie sa le cunoasteti.

Pe soselele principale, telefoanele pentru urgente sunt situate la intervale ce pot fi parcurse pe jos. Luati legatura cu compania de la care ati inchiriat masina (un numar pentru asistenta de urgenta ar trebui sa existe in actele masinii) sau sunati la politie pentru ajutor. Puteti lua legatura si cu British Automobile Association (AA), numar cu apel gratuit.

Permisul de conducere romanesc este valabil in Marea Britanie timp de 90 de zile de la data intrarii.

Limitele de viteza sunt destul de complicate si exista camere de supraveghere peste tot, deci urmariti vitezometrul. Viteza maxima (semnalizata prin indicatoare rotunde rosii) este de obicei de 30 mile pe ora in orase, 60 mile pe ora pe soselele cu doua benzi de circulatie si 70 mile pe ora pe autostrazi.

Calatoria cu trenul in Anglia

Sistemul feroviar al Angliei este operat de companii private, nefiind totusi ideal, avand in vedere ca unele trenuri sunt vechi si practic pe toate liniile se produc intarzieri, schimbari de orar, iar uneori au loc greve paralizante. Cel mai rau dintre toate este ca dvs. puteti plati pentru toate acestea. Toate orasele importante si cele mai multe dintre micile localitati sunt deservite de trenuri si, in ciuda dificultatilor, calatoria cu trenul este cel mai placut mod de a acoperi distante mari.

Cele mai multe trenuri au vagoane de clasa intai si a doua. In toate cazurile, clasa a doua asigura un confort deplin. Clasa intai este, de obicei, superioara in ceea ce priveste locurile si mesele, dar de multe ori singura diferenta este marimea scaunelor.

Ori de cate ori este posibil, cumparati-va biletele cu cel putin 2 saptamani in avans. Pretul biletelor variaza. Cele mai scumpe sunt cele cumparate in ziua calatoriei. Chiar si rezervarea cu 24 de ore in avans poate aduce o reducere. Daca vreti sa faceti o calatorie dus-intors in aceeasi zi, urmariti daca exista bilete dus-intors mai ieftine.

Cel mai bun mod de a obtine informatiile feroviare necesare despre trenuri, orare, statii din parcurs, durata calatoriei este sa sunati la National Rail Enquiries. Este un serviciu gratuit care acopera toate destinatiile din tara.