Despre Parcul National Yosemite
Parcul National Yosemite, aflat pe panta de vest a Muntilor Sierra Nevada, este o zona de o frumusete pitoreasca uluitoare. Parcul National Yosemite este situat in regiunea central-estica a statului american California, Statele Unite ale Americii, la aproximativ 300 km est de San Francisco. Acesta are o are suprafata de peste 3.081 km 2 si se intinde de-a lungul versantului vestic al muntilor Sierra Nevada, la locul de intalnire a trei comitate californiene, Madera, Mariposa si Tuolumne. In anul 1984, Yosemite, care cuprinde un masiv stancos impunator din granit, cu paraie cu ape limpezi si cascade, a fost inclus in Patrimoniul mondial UNESCO.
Veti putea admira aici inclusiv plantatii de sequoia, resurse istorice, dovezi ale faptului ca aici au locuit indieni si alte caracteristici geologice care ilustreaza formarea muntoasa.
Parcul este cunoscut pentru numeroasele sale cascade, inclusiv Yosemite Falls si Ribbon Falls si numeroasele lacuri, aproximativ 300, inclusiv Emerald si Merced. Canioanele notabile din parc sunt Grand Canyon al Tuolumne River si Tenaya Canyon. Exista, de asemenea, doua rauri importante (Merced si Tuolumne). Zona a fost anterior puternic glaciara si, desi nu mai sunt ghetari in parc, urme ale existentei lor sunt peste tot.
Varietatea florei se reflecta in existenta a sase zone de vegetatie distincte, care sunt reglementate de variatia altitudinala. Notabile sunt plantatiile de copaci uriasi Sequoia si pajistile alpine extinse. Exista 1.200 de specii de plante, impreuna cu ferigi, briofite si licheni. Parcul dispune de 67 de specii de mamifere, dintre care 32 sunt rozatoare, 221 de specii de pasari, 18 de reptile si amfibieni 10 si 11 specii, dintre care 6 sunt endemice. O specie de pasari (vulturul plesuv) este pusa in pericol si soimul pelerin este listat ca fiind vulnerabil.
Yosemite este privit ca o zona de frontiera intre cele doua provincii culturale majore din Central California si Great Basin. In timpurile preistorice Yosemite a fost ocupat de doua triburi principale de indieni nord-americani. Exista 569 site-uri arheologice in cadrul parcului.
Partea inalta a Parcului Yosemite contine peisaje superbe: Tuolumne Meadows, Dana Meadows, Clark Range, Cathedral Range si Kuna Crest. Creasta Sierra si Pacific Crest Tail strabat Yosemite, cu portiuni de roca metamorfozata - Mount Dana si Mount Gibbs - si portiuni de granit - Mount Conness. Mount Lyell este cel mai inalt punct al parcului. Frumusetea naturala a parcului Yosemite invita numerosi turisti sa-l viziteze in fiecare an!