Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Valea Ierului
Initial, Valea Ierului s-a format de-a lungul unei falii tectonice, fiind de ajutor in scurgerea apelor Tisei si ai afluentilor sai. Pe la sfarsitul erei glaciale, raurile mari au parasit zona, datorita unor ridicari ale scoartei terestre. Aceasta vale a fost realmente cucerita de micul rau Ier, care a format o serie de meandre, mlastini si lacuri, in vechea albie a Tisei.
Odinioara aici erau prezente medii de viata acvatice si umede, paduri de lunca, aninisuri baltite. Din pacate, in timp, padurile au fost defrisate si habitatele umede au fost desecate.
In prezent, Valea Ierului are inca valori naturale deosebite. In scopul protejarii acestora au fost infiintate doua arii naturale protejate de interes comunitar: Situl de Importanta Comunitara ROSCI 0021 Campia Careiului, are o suprafata de 21.283 hectare, conserva zece tipuri de habitate, doua specii de mamifere, patru specii de amfibieni si o specie de reptila, cinci specii de pesti, cinci specii de nevertebrate si 4 specii de plante; la randul sau, Aria de Protectie Speciala Avifaunistica ROSPA 0016 Campia Nirului – Valea Ierului, are o suprafata de 38.564 hectare si conserva 26 de specii de pasari.
Ambele arii protejate au ca scop protectia si conservarea habitatelor naturale si a speciilor autohtone de flora si fauna, protejate la nivel european.
GPS - Latitudine: 47.547221, Longitudine: 21.833930
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Valea Ierului