Traseul celor trei fortificatii din Alba Iulia

Traseul celor trei fortificatii incepe de la poarta Monetariei Principatului Transilvaniei si se incheie la Bastionul Bethlem. Drumul este destul de lung, fiind vorba de o adevarata cetate, Cetatea Alba Carolina.

Prima poarta are o istorie aparte aceasta datand inca din anul 1294. In locul in care acum a fost restaurata Monetaria, se afla, in aceea perioada, o biserica si o manastire, ambele ridicate in cinstea Sfantului Duh. De asemenea, se crede ca aici locuiau doar calugarite benedictine, barbatii neavand voie sa traiasca in aceasta parte a marii cetati. Multi ani mai tarziu, mai exact in secolul XVII, a fost ridicata Monetaria, avand scopul de a fi locul in care erau batute monezile.

Zona a fost modificata de mai multe ori in decursul anilor, cladirile fiind refacute si avand diferite atributii, in functie de nevoile cetatenilor. De exemplu, pe acelasi loc au fost contruite un tribunal si o inchisoare.

In prezent, aici puteti intra fara probleme, va puteti plimba pe aleile pietruite care pastreaza atmosfera acelor vremuri. De asemenea, de-a lungul traseului o sa intalniti oameni imbracati ca in acel secol, iar la fiecare poarta o sa fiti intampinati de un strajer. Urmatoarea oprire va fi la Poarta de Sud a Castrului Roman. Odata ajunsi aici o sa puteti admira de aproape ruinele ramase din Castru, ziduri de fortificatie romana si va veti putea imagina ca pe toata aceasta platforma in trecut era ridicata Cetatea si cladirile auxiliare. Tot ce o sa vedeti in timpul acestei opriri a fost realizat in anul 106 d. Ch. , la putin timp dupa ce dacii au fost cuceriti de romani pentru a doua oara. Un alt loc interesant al traseului este cel al Taberei Militare. Pe acest loc era asezata cladirea in care se adaposteau soldatii, cantina in care mancau, precum si hanurile in care oamenii veneau pentru a se distra.

In prezent, acest loc a fost in totalitate restaurat cu scopul de a reproduce cat mai fidel atmosfera de atunci si de a face ruinele cladirilor sa nu isi piarda din esenta si din farmec. Astfel, daca doriti sa experimentati traiul romanilor, din anii 100, va puteti opri aici pentru a gusta mancarurile traditionale sau pentru a va racori cu o bautura rece. In plus, servirea va fi impecabila, in loc de barmani, fiind angajate hangite frumoase, constumate exact ca cele care lucrau aici inainte. Totul este facut in asa fel incat pe acest traseu ca invatati cate ceva din obiceiurile vremii.

In cazul in care doriti sa vedeti cetatea de sus, va anuntam ca imediat dupa Tabara Militara se afla Locurile de Belvedere. De aici aveti o panorama incredibila asupra orasului Alba Iulia, a cetatii, a constructiilor din zona si a Muresului. Este locul ideal in care va puteti opri pentru a va odihni si pentru a face poze.

Plimbarea nu se opreste aici. Traseul o sa devina din ce in ce mai interesant din acest loc. Urmatorul obiectiv turistic este Tunelul de Acces catre Platforma de Artilerie. Aveti voie sa treceti chiar prin tunel, acum este si luminat, pentru a ajunge la Platforma. Experienta este unica, deoarece acest tunel era folosit inainte ca tunel de fuga, prin care soldatii se refugiau in partea superioara a zidurilor. In acest fel, inamicii nu isi puteau da seama ce s-a intamplat exact si unde au disparut rivalii.

Platforma Artileriei este cel mai dinamic spatiu al cetatii. Aici sunt pozitionate 3 tunuri de artilerie, perfect functionale si folosite in fiecare sambata de la ora 12:00. Spectacolul este gratuit si ii incanta cel mai mult pe turisti, acestia neavand niciodata ocazia de a vedea cum functioneaza cu adevarat un astfel de tun.

Camera de Garda sau Sala Armelor se afla in continuarea traseului si reprezinta o incapere la subsolul cetatii, in care soldatii isi tineau armele. Acum aceasta camera a devenit muzeu, iar aici puteti admira armele din acea epoca, precum si unele folosite pana in prezent.

La finalul traseului o sa ajunteti in Bastionul Bethlem, construit intre anii 1613-1629, de catre principele Gabriel Bethlem. Acest loc a fost restaurat de nenumarare ori, avand in vedere faptul ca functiile cetatii erau modificate permanent. De asemenea, acesta se afla in coltul drept al cetatii, intarind astfel pozitia sa de aparare.

Adresa: Calea Motilor, nr 5A, Alba Iulia, judetul Alba

Localizare

GPS - Latitudine: 46.073014, Longitudine: 23.576016

Mareste harta

Legenda

  • Traseul celor trei fortificatii din Alba Iulia
  • Restaurant
  • Hotel
  • Piete si zone centrale
  • Monumente
  • Catedrale si biserici
  • Muzee si galerii de arta
  • Palate si castele
  • Cladiri si turnuri
  • Gradini si parcuri
  • Divertisment
  • Shopping
  • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Traseul celor trei fortificatii din Alba Iulia

Alba Iulia