Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Pestera Ghetarul de la Vartop
Cunoscuta si sub denumirea de Pestera Minunata sau Ghetarul de la Casa de Piatra, Pestera Ghetarul de la Vartop, este locul in care s-a descoperit cea mai veche urma a omului de Neanderthal din Romania. Numele acestei pesteri vine de la locul in care se afla, platoul numit Vartop. Desi este cunoscuta de sute de ani, aceasta pestera a fost mentionata in lucrari stiintifice de-abia in anul 1955.
Desi nu impresioneaza prin dimensiuni, Pestera Vartop detine formatiuni de o deosebita frumusete. In opinia unor speologi aceasta pestera este mai spectaculoasa decat Pestera Ghetarul de la Scarisoara.
Pestera Ghetarul de la Vartop are o intrare inalta de 5 metri si cu o latime de 15 metri. Dupa intrare veti intra in Sala Ghetarului, ce are o lungime de 70 m. In Sala Mare se afla un bloc de gheata de aprox. 1.600 metri cubi. Pestera cuprinde, de asemenea, Sala Domnului, unde se observa un dom, festonat de gururi, dar si draperii cu o latime deinteresante pe tavan; Sala Minunilor, reprezentata de o mare diversitate speleotema, loc in care se pot vedea stalactite, stalagmite, coloane, draperii parietale, coralite, guri etc.
Aceasta pestera poate fi vizitata incepand cu anul 2010 cand a fost amenajata turistic. Pestera nu este elecrificata insa ghidul turistic va va furniza lanterne.
Localizare: comuna Arieseni, judetul Alba, in Muntii Bihorului.
Acces: De la Garda de Sus, situata pe DN75, se merg aproximativ 14 km pe drumul judetean DJ750, prin Valea Garda Seaca. Se urca aproximativ 20 de minute pentru a se ajunge la intrarea in pestera.
GPS - Latitudine: 46.540639, Longitudine: 22.776211
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Pestera Ghetarul de la Vartop