Mina de Cupru din Falun

Mina de Cupru din orasul Falun mai este cunoscuta de localnicii din regiune si sub denumirile de Falu Kopparbergs Gruva si Muntele Mare de Cupru. In luna decembrie a anului 2001, aceasta a fost recunoscuta de catre UNESCO, si trecuta in Patrimoniu Mondial. Pana la data de 8 octombrie 1992, Mina a fost o sursa importanta de cupru pentru Suedia si alte tari. Turistii care vor sa o viziteze o gasesc la aproximativ un kilometru de oras.

Aceasta mina a produs mai mult de doua treimi din nevoile de cupru din Europa. Nu se stie cu exactitate cand operatiunile miniere de la aceasta mina au inceput, insa se stie ca in afara de cupru, de aici, se extragea si sulfura de minereuri, zinc, aur, argint, plumb si bismut. Unele studii arheologice arata ca mina a inceput sa existe din anul 850 I. Hr. In anul 1288, a aparut pentru prima data in documente oficiale, fiind mentionata drept una dintre cele mai mari mine din tara.

Istoria spune ca apartinea mai multor proprietari. Intelegerea dintre ei era ca cine investeste mai mult in materialele de constructie si in utilaje, acela va beneficia de mai multe facilitati si profitul lui va fi mai mare. Initial, primele privilegii au apartinut Impartului Magnus Eriksson, in secolul al XIV-lea, mai exact in anul 1347. In secolul al XVII-lea, o mare parte din mina s-a prabusit, formandu-se niste cratere mari, de aproape 100 de metri adancime. Din anul 1970, a fost deschisa publicului, iar in zilele noastre gazduieste, anual, sute de mii de vizitatori, care coboara folosind liftul subteran, la aproximativ 55 de metri. Unii locuitori, mai batrani, din Falun, o denumesc Bunica Veche. La iesirea din mina, o sa gasiti un mic magazin de suveniruri, de unde le puteti cumpara celor dragi cadouri.

Mina de Cupru este deschisa pe parcursul intregului an, in fiecare zi a saptamanii, de luni pana vineri, incepand cu ora 9 si pana la ora 18, iar in zilele de sarbatoare legala, sambata si duminica incepand cu ora 10 si pana la ora 20

Pretul biletului de intrare este de zece euro de persoana, pentru adulti, echivalentul a aproximativ 100 de coroane suedeze. Copiii cu varsta de pana la cinci ani si persoanele care sufera de un grad ridicat de invaliditate beneficiaza de intrare gratuita. Pensionarii, elevii si studentii platesc, in baza cuponului de pensie si a legitimatiei de elevi, un tichet de intrare cu o reducere substantiala, de aproape jumatate din pretul normal al acestuia, iar grupurile formate din familii si cele organizate din elevi, care includ mai mult de cinci persoane, platesc un tichet comun de intrare, in valoare de 40 de euro, echivalentul a aproape 400 de coroane suedeze. In acest pret, este inclus si un ghid la alegere, in limba suedeza sau engleza, care va va povesti toata istoria Minei de Cupru.

In incinta acesteia, este strict interzis accesul cu animale de companie. La intrare, vi se vor inmana impermeabile, casti si pantofi de protectie.

Localizare

GPS - Latitudine: 60.600590, Longitudine: 15.615540

Mareste harta

Legenda

  • Mina de Cupru din Falun
  • Restaurant
  • Hotel
  • Piete si zone centrale
  • Monumente
  • Catedrale si biserici
  • Muzee si galerii de arta
  • Palate si castele
  • Cladiri si turnuri
  • Gradini si parcuri
  • Divertisment
  • Shopping
  • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Mina de Cupru din Falun