Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Marele Zid Chinezesc
Orice turist care viziteaza China, va dori sa vada Marele zid chinezesc. Considerat una dintre marile minuni ale lumii, Marele zid se situeaza in topul celor mai vizitate obiective turistice de pe mapamond. Construit la inceputul secolului III i.Ch, din ordinul imparatului Qin Shi Huang, acesta reuneste mai multe ziduri de aparare si fortificatii cu scopul de forma un sistem defensiv eficient impotriva potentialilor invadatori care atacau granita de nord a imperiului chinez.
Constructia zidului a continuat si in timpul dinastiei Ming (1368-1644), cand a devenit cea mai importanta structura militara de aparare din lume. Astazi, valoarea sa strategica si istorica este egalata de importanta detaliilor arhitecturale. Practic, inca de la demararea procesului de constructie pana la sfarsitul secolului XVII, acesta a beneficiat de intreaga atentie a imparatilor chinezi care au incercat sa-l consolideze si sa-l extinda, ajungand sa masoare dupa unele surse 20.000 km. Marele zid incepe din provincia Hebei, la est de Shanghaiguan si se termina la Jiayuguan, in provincia Gansu, din vestul tarii. Este alcatuit din turnuri de veghe, adaposturi, fortarete si mai multe intrari.
Conform istoricilor, aceasta constructie de proportii monumentale reflecta schimburile intre civilizatiile de agricultori si triburile de nomazi din China antica si pastreaza dovezi certe privind strategia militara de protejare a imperiului dusa de marile dinastii chineze inca din cele mai vechi timpuri. Totodata, este un exemplu perfect de arhitectura militara, arta si tehnica de constructie din China antica, caracteristici ce ating perfectiunea in timpul Dinastiei Ming.
Pentru chinezi, Marele zid are o importanta simbolica cu totul aparte. Ridicat cu scopul de a proteja granitele imperiului, in jurul acestuia s-a dezvoltat o intreaga cultura nationala, fiind nu de putine ori sursa de inspiratie pentru literatura chineza. „Balada soldatului”, scrisa in secolul II d.Ch sau poemul Tu Fu, scris un secolul VIII erau foarte cunoscute in timpul Dinastiei Ming. Pentru a avea o imaginea cat mai ampla asupra costructiei, special pentru turistii veniti sa viziteze acest obiectiv turistic, autoritatile locale au conceput un sistem de transport cu telescaunul care va ajuta sa vedeti zidul din mai multe unghiuri si sa surprindeti panorame dintre cele mai spectaculoase.
Cunoscut in traditia chineza sub denumirea de „Marele zid al celor zece mii de Li”, Marele zid a fost construit cu scopul de a stabivi atacurile triburilor barbare. Dupa caderea dinastiei Han (220 i.Ch), zidul intra in asa numita „perioada medievala”, cand procesul de consolidare stagneaza. La acea vreme, China era considerata o adevarata putere militara incat nu se mai fost justificata politica de aparare impotriva potentialilor atacatori. Abia in timpul dinastiei Ming (1368-1644), zidul este extins cu aproape 6000 km.
Pentru a proteja granita de nord a imperiului, zidul a fost impartit in doua districte militare care semanau, mai degraba, cu niste garnizoane. In punctele strategice au fost amenajate adevarate fortarete. De asemenea, accesul in interior se facea prin intrari speciale care permiteau miscarea rapida a trupelor armate si a curierilor imperiali, in caz de pericol.
Astazi mai puteti vedea doua monumente simbolice ale zidului – „Poarta Paradisului” situata in Shanhaiguan si „Ultima Poarta a Paradisului” ce se gaseste in Jiayuguan, restaurata complet dupa 1949. Astazi, Marele zid chinezesc este considerat cea mai mare constructie realizata vreodata de om, cu ziduri groase ce variaza de la 5 la 9 m si cu inaltimi de 8 m. Inscris pe lista monumentelor Unesco in anul 1987, privit de sus, zidul arata ca un imens dragon ce strabate munti si campii pe o suprafata de aproape 10.000 km.
Cu o vechime de peste doua milenii, unele portiuni din zid au fost distruse sau se afla in ruine. Constructia a presupus folosirea unei cantitati uriase de materiale, dar si un efort uman pe masura, fie ca era vorba de arhitecti, ingineri, mesteri, artisti, simpli muncitori, localnici, prizonieri sau soldati. Una dintre pedesele aplicate criminalilor era efectuarea a 4 ani de munca silnica la ridicarea zidului. Desi nu exista documente oficiale, se spune ca un milion de oameni au contribuit la construirea zidului. Initial, s-au folosit ca materiale de constructie lemnul, piatra si lutul. In timpul dinastiei Qing, cand zidul a fost extins masiv, cele mai utilizate materiale au fost caramida, varul si placile ceramice. Folosirea caramizilor a grabit semnificativ procesul de ridicare a zidului. Piatra, care era cea mai rezistenta, era in continuare dificil de folosit si era utilizata in special la fundatie si creneluri.
In timpurile de pace, trecatorile prin Marele zid erau folosite de comercianti. Secole de-a randul, acesta era un important punct de trecere pe celebrul Drum al Matasii, motiv pentru care este considerat un reper in schimbul economic si cultural dintre lumea orientala si tarile occidentale. Chiar daca nu sunteti mari amatori istorie, Marele zid merita atentia voastra, fie si numai pentru faptul ca mult timp s-a crezut ca este singura constructie ridicata de om care poate fi vazuta de pe Luna.
GPS - Latitudine: 29.729070, Longitudine: 91.120260
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Marele Zid Chinezesc