Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Fluviul Gange
De mai bine de doua milenii, fluviul Gange este considerat un simbol al spiritualitatii credintei hinduse. Fluviul izvoreste din regiunile inghetate ale Himalayei, parcurge o distanta de 2575 km, scalda regiunea de est a Bangladeshului si se varsa in Golful Benghalului. Denumit de indieni „Mama gange”, fluviul este descris in vechile scrieri hinduse ca un dar al zeilor, una dintre incarnarile pamantene ale zeitei Ganja. Hindusii cred cu tarie in puterile purificatoare ale fluviului Gange, fie ca aleg sa consume apa, sa se scalde sau doar sa ii rosteasca numele.
Dincolo de aura mistica, fluviul este astazi scena celor mai incredibile imagini. Cresterea demografica inregistrata in ultimele decade, insotita de industrializarea si urbanizarea rapida au condus la amenajarea unui numar prea mare de canale de neceare irigarii terenurilor agricole, iar fluviul s-a trasformat in cel mai mare colector apelor reziduale, ceea ce ucide incet dar sigur cea mai pretioasa bijutetie naturala a Indiei.
In Varanasi, despre care se spune ca este cel mai sacru oras din India, fluviul este infestat cu bacterii coliforme ce depaseste de peste 3000 de ori standardele de poluare stabilite la nivel international. Bacteriile coliforme reprezinta un real pericol pentru sanatatea populatiei, avand in vedere ca exista in orice moment pericolul contaminarii alimentelor si a apei potabile. In aceste conditii, autoritatile locale incearca prin diferite programe de informare sa atraga atentia populatiei asupra riscurilor la care se supun si sa accepte ca fluviul a devenit sursa unor importante boli. Pe de alta parte, credinta populatiei in puterile tamaduitoare si spirituale ale fluviului Gange par sa minimalizeze eforturile autoritatilor pentru protejarea sanatatii populatiei.
Zilnic, nu mai putin de 60.000 de oameni vin in Varanasi pentru „baia spirituala”, in conditiile in care 30 de canale de colectare a reziduurilor menajere se varsa in fluviul Gange. Problema a capatat amploare cu atat mai mult cu cat fluviul depaseste granitele orasului Varanasi. Aproape jumatate de miliard de oameni traiesc in preajma fluviului iar riscurile aparitiei unei epidemii sunt omniprezente.
Daca intetionati sa vedeti fluviul de aproape, cu putin noroc veti surprinde inotand printre valuri o specie de delfini nevazatori. Pot fi vazuti in grupuri mai mari sau mai mici, masoara 2 m si pot trai pana la 20 de ani. Pe cei tineri ii puteti recunoste dupa culoarea maron inchis, in timp ce adultii au culoarea gri. Aceasta specie care traieste numai in apele fluviului Gange este una aflata pe cale de disparitie. La gradul ridicat de poluare al apei se adauga si braconajul.
GPS - Latitudine: 25.302090, Longitudine: 83.011030
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Fluviul Gange