Drumul Crucii din Ierusalim

Pentru multi pelerini crestini la Ierusalim cel mai important si semnificativ lucru pe care il pot face este sa mearga pe jos pe drumul pe care Isus l-a facut de la condamnarea de catre Pilat si rastignirea si ingroparea sa. Pelerinajul Via Dolorosa (Drumul Durerii) este urmat de crestinii din mai multe confesiuni, dar mai ales catolici si ortodocsi.

Pelerinajul Via Dolorosa (Drumul Durerii, in latina) a fost urmat de la crestinismul timpuriu, dupa ce Constantin a legalizat religia (la mijlocul secolului al-IV-lea). Initial, pelerinii bizantini au urmat o cale similara cu cea care se face astazi, dar nu s-au oprit de-a lungul drumului. De-a lungul secolelor, traseul s-a schimbat de mai multe ori. Astazi, principala cale a Drumului Durerii este cea a pelerinilor bizantini timpurii, cu 14 opriri de-a lungul drumului. Cu toate acestea, rutele alternative sunt urmate de cei care au opinii diferite cu privire la locatiile diverselor evenimente. Anglicanii cred ca Isus ar fi fost condus spre nord spre Garden Tomb, in timp ce catolicii dominicani incep de la Palatul lui Irod langa Poarta Jaffa.

Traseul Drumul Durerii incepe de langa Poarta Leilor, in cartierul musulman si se termina la Biserica Sfantului Mormant din Cartierul Crestin, acoperind 500 de metri. Fiecare dintre cele 14 Cruci de-a lungul Drumului Durerii este marcata cu o placa, dar aceste semne mici, pot fi dificil de remarcat. Probabil cel mai bun mod de a fi sigur de a recunoaste toate opririle este de a adera la procesiunea de vineri sau o plimbare cu ghid (intrebati la Centrul de Informare Crestin).

Oprirea 1 reprezinta condamnarea lui Isus de catre Pilat din Pont. Oprirea 2 este locul unde Isus a luat crucea. Acesta este situat langa Manastirea Franciscana Biciuirea, peste drum de prima oprire. Capela de pe partea stanga, marcheaza locul unde Isus a fost condamnat la moarte. Capela Biciuirea, aflata in dreapta, este locul unde a fost batut de catre soldatii romani. De aici, Drumul Durerii duce spre sud pe Tariq Bab al-Ghawanima si trece de poarta de nord-vest a Muntelui Templului, Bab al-Ghawanima. Marcata de o sculptura in relief deasupra usii unei mici capele poloneze aflata la intersectia cu strada Wad, oprirea 3 este locul unde Isus a cazut pentru prima data sub greutatea crucii lui. Oprirea 4 de la Biserica Armeana a Maicii Domnului este locul de unde Maria si-a privit fiul mergand cu crucea. Oprirea 5 este locul in care Simon din Cirene a fost obligat de catre soldatii romani sa-l ajute pe Isus sa poarte crucea. In partea de sus a unui deal abrupt este oprirea 6, unde se spune ca Sf. Veronica a sters fata lui Isus cu batista ei. Oprirea 6 este cunoscuta ca Biserica Sfintei Fete, deservita de "Little Sisters," un rit greco-catolic. La oprirea 7, Isus a cazut pentru a doua oara. Aceasta este marcata de o capela franciscana la intersectia Drumului Durerii cu Piata Khan al-Zeit. Oprirea 8 este vizavi de piata si treptele de la Aqabat al-Khanqah, vizavi de Gara VIII Souvenir Bazar. O cruce si inscriptia greceasca "NIKA" pe peretele Manastirii Ortodoxe Greaca Sf. Charalambos marcheaza locul unde Isus a consolat femeile care plangeau. Un traseu destul de confuz duce la oprirea 9, langa Biserica Sfantului Mormant. Aici, un pilon roman marcheaza locul. Opririle 10-14 sunt toate in interiorul Bisericii Sfantului Mormant.

Momentul cel mai popular in care puteti urma Drumul Durerii este in timpul Saptamanii Sfinte, cand mii de pelerini condusi de franciscani urmeaza drumul pana la locul rastignirii.

Localizare

GPS - Latitudine: 31.780091, Longitudine: 35.232126

Mareste harta

Legenda

  • Drumul Crucii din Ierusalim
  • Restaurant
  • Hotel
  • Piete si zone centrale
  • Monumente
  • Catedrale si biserici
  • Muzee si galerii de arta
  • Palate si castele
  • Cladiri si turnuri
  • Gradini si parcuri
  • Divertisment
  • Shopping
  • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Drumul Crucii din Ierusalim