Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Dealul Cavehill din Belfast
Cavehill, cunoscut sub numele istoric de Ben Madigan, este un deal din bazalt cu vedere asupra orasului Belfast, in Irlanda de Nord. Acesta face parte din granita de sud-est a Podisului Antrim. Intregul oras poate fi vazut de pe varful dealului, la fel ca si Insula Man si Scotia.
Cavehill se ridica la aproape 370 de metri deasupra nivelului marii. Cea mai mare parte a flancului de est se afla pe domeniile Castelului Belfast. Pantele dealului au fost initial folosite ca terenuri agricole, dar in 1880, o campanie de sadire a dus la formarea padurilor de foioase si de conifere care domina peisajul in ziua de azi. Aici gasim trei mari pesteri. Cea mai mica are 6,4 m lungime, 5,5 m latime si in medie 3,0 m in inaltime. Mai sus de aceasta este o alta pestera: 3,0 m lungime, 2,1 m latime si 1,8 m inaltime. Deasupra acesteia este o treia, impartit in 2 parti inegale, fiecare dintre acestea fiind mai care dacat celelalte doua, dar ascensiunea este riscanta. Pesterile nu sunt naturale, apa rand in cadrul unei exploatari miniere.
Pe culmea dealului se afla fortul McArt, un exemplu de fort inelar. Acesta este protejat pe de o parte printr-o prapastie, iar pe celelalte de un sant si un val de pamant mari dimensiuni. Se crede ca locuitorii cetatii au folosit pesterile pentru a stoca alimente pentru iarna si ca refugiu in perioadele de atac.
Dealul a fost cunoscut in galeza sub numele Beann Mhadagain (insemnand dealul lui Madigan), dupa numele unuia dintre ce doi regi ai Ulaid: Matudan mac Muiredaig, care a domnit intre anii 839 - 857, sau Matudan mac Aeda 937 -950. Nepotul acestuia din urma Eochaid mac Ardgail, a fost ucis in batalia de pe Crew Hill 1004, numele fortului fiind derivat din numele sau.
Tronul din piatra al clanului O'Neill a fost aparent situat pe Cavehill pana in 1896 si a dat numele sau unui spital din apropiere – Throne Hospital. Tronul a fost distrus de loialisti, in decembrie 1896, dupa ce a fost mentionat intr-un articol in ziarul nationalist Shan Van Bocht. Parti ale acestuia pot fi vazute la Muzeul Ulster.
GPS - Latitudine: 54.646999, Longitudine: -5.951000
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Dealul Cavehill din Belfast