Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Cuptorul Jumelt de fier
La foarte mica distanta de terenul de sport al bazei de tratament si recreere Moneasa, pe primul drum, la stanga, dupa nici 5 minute de mers veti gasi ruinele celeui ce a fost in vechime Cuptorul Jumelt de fier, sau Jmelt, in accord cu limbajul localnicilor.
Aici, in vremuri indepartate, se topea minereul de fier, care purta numele locului unde se afla, anume dupa numele unui mic cartier format, prin anii 50 ai secolului al XVIII-lea, din slovaci, polonezi, austrieci, cehi si maghiarii veniti din maretul Imperiu Austo-Ungar, specializati si renumiti in toata Europa pentru stiinta lor in exploatarea minereului de fier si al manganului, resurse minerale abundente in zona.
Cuptorul este format din piatra de granit, la exterior, avand o camasa de caramida captusita la interior. Inaltimea sa este de circa 10 metri si a fost contruit la jumatatea secolului XIX, fiind abandonat spre sfarsitul veacului din cauza randamentului scazut si nerentabilitatii sale. Tehnologiile noi de la acea vreme in extragerea si prelucrarea minereurilor feroase, precum si elanul industiei siderurgice au facut ca, din punct de vedere economic, cuptorul sa fie demodat. Insa, daca vreti sa vedeti cum se prelucrau minereurile in zorii secolului XIX, aceste loc este foarte potrivit pentru o lectie de istorie a industriei metalurgice si siderurgice, la nivel empiric.
GPS - Latitudine: 46.352546, Longitudine: 22.392351
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Cuptorul Jumelt de fier