Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Cimitirul Kerameikos din Atena
In partea de nord-vest a Acropolei, de-a lungul strazii Ermou si in apropiere de intersectia cu strada Pireus, se intinde cea mai mare si mai importanta necropola a Atenei – Cimitirul Kerameikos. Aici se gasesc ruinele unei incinte fortificate, cu cele doua porti principale – Dipylon si “lera Pyli” (Poarta Sacra), dar si cladiri publice, morminte ale militarilor si ale localnicilor.
Numele cimitirului deriva de la cel al cartierului “Kerameis”, un cartier in care majoritatea locuitorilor practica olaritul, datorita amplasarii de-a lungul raului Eridanos ce ducea la formarea unei mari cantitati de noroi la mal. Alte legende, sustin faptul ca numele acestei zona a fost data de Keramos, un erou al olarilor si fiul lui Dionysios si al Ariadnei.
In urma sapaturilor arheologice din ultima perioada, s-a ajuns la concluzia ca aceasta zona de-a lungul malurilor raului Eridanos era una mlastinoasa si ca primele cimitire au aparut in mileniul al III-lea i.H. Primele morminte descoperite dateaza din anul 1200 i.H.
Odata cu ridicarea noilor ziduri ale orasului Atena in anul 478 i.H. de catre Themistocles, zona Kerameikos a fost impartita in doua parti, iar toate pietrele funerare au fost mutate in interiorul orasului, iar cele doua porti, Dipylon si Poarta Sacra duceau catre cele mai importante drumuri ale Atenei: Calea Panathenaic intinsa pana la Acropole si Calea Sacra ce conducea catre Eleusis. In afara zidurilor orasului, de-a lungul ambelor parti ale drumurilor si intindea cimitirul oficial al orasului, utilizata din secolul al IX-lea pana la sfarsitul perioadei romane.
In zona dintre cele doua porti ale zidurilor orasului, in perioada clasica, a fost ridicata una dintre cele mai importante cladiri publice din acea vreme – Pompeion-ul. Acest edificiu spatios de forma dreptunghiulara consta dintr-o gradina inconurtaa de coloane si foarte multe sali destinate balurilor in partea de nord si de vest, unde nobilimea Atenei se aduna pentru a consuma animal sacrificat sarbatorind astfel festivalul Panathenaic. Cladira a fost distrusa in anul 86 i.H., in timpul invaziei si cuceriii Atenei de catre generalul roman Sulla.
Relicvele descoperite in urma sapaturilor arheologice din zona Kerameikos se gasesc expuse in cadrul Muzeului National de Arheologie, dar si in cadrul Muzeului Kerameikos gazduit intr-o cladire construita in stil neo-clasic, unde se gaseste cea mai mare colectie de artefacte ulitizate la o inmormantare din Grecia: sculpturi funerare realizate din marmura, urne funerarem jucarii, bijuterii, etc. Mai jos de dealul unde este amplasat muzeul, se afla ruinele Portii Dipylon, ale cladirii Pompeion, din exteriorul zidurilor etc.
GPS - Latitudine: 37.978199, Longitudine: 23.718941
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Cimitirul Kerameikos din Atena