Cele Sapte Lacuri din Panichishte

In nord-vestul muntilor Rila, intre 2.200 – 2.400 m altitudine, s-au format cele mai frumoase si mai vizitate lacuri glaciare ale Bulgariei, cunoscute ca si Cele Sapte Lacuri.

Zanoaga in care au luat nastere Cele Sapte Lacuri este cea mai mare din Muntii Rila, si este marginita la est de varful Hermit, la sud de versantii stancosi ai crestei Razdela, la vest de varful Otovishka, iar la nord se deschide si alimenteaza raul Dzherman, sursa principala a raului Stryma.

Cea mai accesibila cale catre Cele Sapte Lacuri, aflate intre limitele Parcului National Rila, este prin satul si statiunea turistica Panichishte. De aici se merge catre cabana Pionerska, situata la doar 4 km de sat, si apoi cu ajutorul telescaunului, pentru un drum de doar 20  de minute se ajunge la Cabana Celor 7 Lacuri. Pentru turistii care prefera se mearga pe jos, de la cabana Pionerska exista un drum marcat cu indicatoare catre lacuri, ce poate fi parcurs intr-o ora si jumatate.

Lacurile glaciare sunt situate la diferite altitudini, unul deasupra celuilalt, si sunt conectate prin paraiase ce formeaza uneori mici cascade. Denumirea lacurilor este foarte sugestiva, acestea primind numele in functie de forma si caracteristici, dupa cum urmeaza: Lacul Salzata (Lacrima) – este cel mai inalt lac al Muntilor Rila, situat la 2535 m altitudine, denumit astfel datorita apei sale cristaline ce permite observarea fundului lacului prin cei 4 m adancime; Lacul Okoto (Ochiul), cu o forma aproape ovala, situat la 2440 m altitudine, este cel mai adanc lac din acest complex glaciar cu 37,5 m; Lacul Babreka (Rinichiul), este al doilea lac ca si adancime – 28 m, prezinta cele mai abrupte maluri si are forma unui rinichi uman;  Lacul Bliznaka (Geamanul), detine cea mai mare suprafata de 9,1 ha si este denumit astfel datorita caldurii din timpul verii ce duce la evaporarea apei din mijlocul lacului, impartindu-l in doua; Lacul Trilistnika (Trifoiul), amplasat la o altitudine de 2.216 m, prezinta o forma iregulata si tarmuri joase; Lacul Ribnoto (Pestele), are cea mai mica adancime de doar 2,5 m si pe malul sau nordic este amplasata Cabana Celor 7 Lacuri; Lacul Dolnoto (Lacul de Jos) – ultimul lac, este situat la 2.095 m altitudine, unde apa ce curge din celelalte lacuri formeaza raul Dzherman.

Conform legendei, cu mii de ani in urma traiau aici doi uriasi, un barbat si o femeie. Ei erau indragostiti nebuneste unul de celalalt si isi pretuiau foarte mult casa lor frumoasa si insorita, incat toate fiintele vii ii admirau. Pana cand intr-o zi, fortele raului vazand atata frumusete, pace si dragoste a hotarat sa distruga acel loc. Dintr-o data cerul s-a intunecat si furtuni au pornit din senin. Desi a luptat din toate puterile pentru a proteja casa si pe sotia lui minunata, barbatul a fost rapus, lasandu-si iubita indurerata. Ea a plans zile si nopti la rand, lacrimile sale transformandu-se in aceste lacuri cristaline din Muntii Rila. Tot legenda, povesteste ca desi ei au disparut, inca mai vegheaza asupra casutei lor mult iubite.

Cele Sapte Lacuri reprezinta unul dintre cele mai senzationale locuri aflate intre limitele Parcului National Rila, unde multe dintre speciile sale native sunt pe cale de disparitie sau sunt foarte rare, fiind incluse astfel in Cartea Rosie a Bulgariei.

Localizare

GPS - Latitudine: 42.129169, Longitudine: 23.372730

Mareste harta

Legenda

  • Cele Sapte Lacuri din Panichishte
  • Restaurant
  • Hotel
  • Piete si zone centrale
  • Monumente
  • Catedrale si biserici
  • Muzee si galerii de arta
  • Palate si castele
  • Cladiri si turnuri
  • Gradini si parcuri
  • Divertisment
  • Shopping
  • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Cele Sapte Lacuri din Panichishte

Panichishte