Despre Tenes
Tenes, pronuntat si Tenez, este un mic orasel-port la Marea Mediterana, cu circa 30.000 de locuitori. Situat in nordul Algeriei, vechiul oras a fost fondat cel mai probabil de colonialistii spanioli in anul 875. Istoria asezarii urbane dateaza insa din secolul IX i. Hr, initial sub numele de Cartenna, vechea cetate fiind cucerita succesiv de fenicieni, cartaginezi, berberi, romani, vandali, bizantini, arabi, turci si francezi. Tenes se afla la o distanta aproape egala de principalele orase ale tarii, capitala Alger (215 km in est) si Oran (230 km la vest). Cel mai apropiat aeroport este cel din Chlef, situat la sud de Tenes, la o distanta de circa 55 de km.
In nord-estul oraselului se afla masivul calcaros Cap Tenes, cu o altitudine maxima de 642 de metri, care adaposteste mai multe pesteri preistorice.
In prezent, turismul a devenit una dintre principalele resurse economice ale comunitatii. In oras se afla cinci mici hoteluri, doua spitale, un muzeu local, portul si vechiul far. Marea Moschee, construita in urma cu 11 secole si biserica Notre Dame de Tenes sunt alte obiective turistice ale orasului.
Din pacate, multe dintre ruinile anticei cetati Cartenna au cazut prada nepasarii autoritatilor si nu sunt intretinute corespunzator. In plus, construit de francezi exact pe locul fostei asezari, orasul si-a pierdut multe amintiri din trecutul glorios. Desi abandonate de autoritati, turistii pot trage o fuga pana la necropolele punice, denumite “Mormintele fenicienilor”, aflate in apropierea orasului. Si “vechiul Tenes”, fortareata medievala construita in secolul IX de navigatorii spanioli, se afla intr-o starea avansata de degradare, la fel ca si micutul Casbah, desfigurat de noile constructii.
Pasionatii de botanica trebuie sa stie ca in zona sitului arheologic cresc doua specii de plante, L.letourneuxi si S.cartenniana, care pot fi intalnite doar la Capul Tenes si nicaieri in alt colt al lumii.