Ghid turistic Algeria

Recomandat pentru: arhitectura, situri religioase, puncte de interes, atractii turistice, cultura, palate, atractii inedite

Despre Algeria

Cunoscuta sub denumirea oficiala de Republica Algeriana Democratica si Populara, Algeria se gaseste in nord - vestul Africii si ocupa o suprafata teritoriala de 2.381.741 km², cu o populatie de aproape 36 milioane de locuitori si o densitate de 14.6 locuitori/km², in coditiile in care speranta de viata a algerienilor este de 72,99 ani pentru barbati si 76,57 ani pentru femei (2012). In Algeria sunt recunoscute ca limbi oficiale araba si dialectele berbere. Limba franceza, desi nu are statut oficial, este folosita la nivel administrativ.

Sub aspectul alcatuirii reliefului, Algeria este dominata, in mare parte, de desertul Sahara, care ocupa aproximativ trei sferturi din teritoriul tarii, aproximativ 2 milioane de km², fiind alcatuit din formatiuni stancoase in extremitatile sudice si din formatiuni plate, acoperite cu nisip, in partile nordice. Desertul este traversat de vai aride, precum Saoura si Tafassasset, cu altitudini ce coboara sub nivelul marii, asa cum se intampla in Chott Melhrir, (-30 m). In partea de nord, desertul este marginit de Muntii Atlasul Saharian. Altitudinile maxime ale Algeriei sunt atinse de Muntii Vulcanici Ahaggar (Atakor, 2.918 m), care se gasesc in sud-estul desertului. Tarmul mediteranean, alcatuit din zone stancoase, inalte, se intinde pe o suprafata de aproximativ 1200 km si gazduieste cateva golfuri, precum Alger, Ouahran sau Annaba.

Capitala tarii se gaseste la Alger, oras situat in golful omonim, pe tarmul Marii Mediterane. Cu o istorie milenara, Algerul a fost intemeiat de fenicieni, ocupat de romani si in cele din urma cucerit de arabi. In perioada Evului Mediu, cunoaste o evolutie deosebita sub administratia Imperiului Otoman, fiind, totodata, unul dintre fiefurile piratilor berberi din Marea Mediterana.

Incepand cu mijlocul secolului XIX pana la mijlocul secolului XX, Algerul este transformat in resedinta a administratiei coloniale franceze, pentru ca in anul 1962 sa-si declare independenta. Astazi, este principalul centrul politic, economic si cultural al tarii. Alaturi de importante institutii de invatamant, centre de cercetare, biblioteci, galerii de arta, muzee (Muzeul de Etnografie), Gradina botanica sau Observatorul astronomic, un numar important de monumente istorice atrag atentia oricarui turist. Printre cele mai importante se numara Moscheea – cavou (Sidi-Abderahman), construita in secolul XVIII, asa numita Noua – Moschee, ce dateaza de la 1660, iar dintre contructiile mai noi, Palatul guvernamental este cu adevarat interesant. Orientata, in special, pe promovarea turismului cultural, prin conservarea vestigiilor romane si a monumentelor de inspiratie islamica, Algeria incearca sa-i cucereasca pe turisti prin itinerarii dintre cele mai diverse. In acest sens, merita amintit orase precum Annaba, situat in nord-estul tarii, la aproximativ 4 ore distanta de capitala. Merita vazut, mai ales daca vreti sa cunoasteti si zonele mai putin aglomerate ale tarii, cu peisaje spectaculoase si aer curat, in conditiile in care cel mai mare oras din sudul tarii, punctul de plecare spre expeditiile organizate in desertul Saharei, este Tamanrasset.

Ctitorie a colonistilor francezi si considerat o replica araba a Parilui, orasul Oran este situat pe malul marii si etaleaza cladiri moderne, bulevarde cu restaurante, cafenele si magazine elegante ce nu pot lipsi din itinerariul dvs.

Situata la punctul de intalnire a civilizatiilor africane, arabe si mediteraneene, Algeria, este tara de origine al berberilor, formatiuni tribale care sfideaza trecerea timpului. Este, totodata, una dintre acele tari care trebuie vizitate pentru senzatiile unice si diverse pe care le ofera. De la apusuri de soare ce pot fi surprinse pe dunele de nisip din desertul Saharei, la drumetii pe Muntii Atlas, vizite la ruinele romane, acestea fiind doar cateva dintre argumentele cu care algerienii incearca sa-i convinga pe turisti sa nu le ocoleasca tara.