Despre Elbasan
Elbasan este un oras din Albania situat pe fluviul Shkumbin, la o distanta de 33 km de sud – estul capitalei Tirana. In anul 2009, orasul avea o populatie de 95. 554 locuitori, fiind al patrulea oras ca marime din Albania. Zidurile care inconjoara orasul au fost construite in secolul al IV-lea, cu trei intrari si 26 de turnuri, in timp ce fortareata dateaza de pe vremea imparatului bizantin Iustinian.
Din punct de vedere istoric, orasul devenit important in perioada romana, pe vremea cand era cunoscut sub numele de Masio Scampa. Romanii au construit o fortareata importanta. In secolul al III-lea si al IV-lea, avea denumirea de Hiskampis si intre timp, s-a dezvoltat suficient de mult ajungand un centru de comert si de transport important.
In anul 1909, dupa revolutia de la Istanbul, un congres national albanez s-a reunit la Elbasan pentru a trata cateva probleme educative si culturale. Elbasan a gazduit prima universitate pentru formarea profesorilor in Albania. Delegatii au acceptat decizia congresului Monastir (in prezent, Bitola) de a folosi alfabetul latin decat scrierea araba in albaneza scrisa.
In timpul celui De-al Doilea Razboi Mondial, Elbasan a fost ocupat succesiv de catre serbi, bulgari, austrieci si italieni intre 1915 si 1918. Orasul se distingea prin cladirile sale publice atragatoare, prin institutiile de educatie si prin gradinile publice.
Dupa razboi, perioada comunista a fost marcata de un program destul de viguros de dezvoltare industriala, care a facut ca populatia orasului sa ajunga la 75.000 de locuitori. Acest proces a culminat intre anii 1960 si 1970 prin constructia unui complex metalurgic enorm in Shkumbin. Dar, din cauza poluarii destul de periculoase, o mare parte din zona agricola nu a mai putut fi folosita.
Din acest oras se trag si personalitati precum profesorul Theodor Haxhi Filipi, cunoscut si sub numele de Dhaskal Todri (1730-1805) sau lexicograful Kostandin Kristoforidhi (1827-1895).
Dupa cum am precizat mai sus, dezvoltarea industriei s-a facut simtita in perioada regimului Zog datorita producerii de tutun si a bauturilor alcoolice si a culminat in perioada regimului comunist.
Acest oras ascunde adevarate comori culturale pe care multi dintre noi nu am avut ocazia sa le cunoastem. De aceea, acest oras este destul de accesibil si poate fi foarte interesant si poate reprezenta destinatia perfecta in momentul in care sa ganditi sa planuiti un concediu sau o vacanta.
Locurile din acest oras cu un interes cultural deosebit il prezinta: Castelul Elbasan, Moscheea Naziresha (secolul al XVII-lea), Baile Turcesti (secolul al XVI-lea), Biserica Shen Meria, Muzeul de Arheologie, Muzeul Etnografic, Turnul cu Ceas si Bazarul.