Palatul Pacii din Haga

Una dintre cele mai reprezentative cladiri din Haga este Palatul Pacii sau Vredespaleis, cunoscut si sub numele de Curtea Internationala de Justitie, al carei sediu este alaturi de Curtea Permanenta de Arbitraj, Academia de Drept International din Haga si uriasa biblioteca a Palatului Pacii.

Primul sau locatar a fost Curtea de Arbitraj, pentru care a fost de altfel si construit – cladirea din caramida rosie a fost terminata in 1913 si a fost realizata in stil neo-renascentist de arhitectul francez Louis Cordonnier. In acelasi timp, adica tot in 1913, cu fonduri de la filantropul Andrew Carnegie, caruia ii suradea ideea sustinerii financiare a unei biblioteci, s-a infiintat si Biblioteca de Drept International, care se afla tot acolo, ca si sediul fundatiei Carnegie. 10 ani mai tarziu li s-a alaturat si Curtea de Justitie si Academia de Drept.

Palatul trebuia sa fie un simbol al pacii intr-o perioada in care infloreau organizatiile internationale pentru mentinerea pacii la nivel international si cuvantul “pacifism” tocmai se inventa, in Franta. In mod ironic, la un an dupa inaugurarea Palatului Pacii, incepea Primul Razboi Mondial, urmat, dupa cum a dovedit istoria, de un secol intreg deloc pasnic.

Dupa realizarea planurilor, inainte de inceperea constructiei propriu-zise, a venit ideea ca toate natiunile reprezentate la Haga sa contribuie intr-un fel la realizarea acestui palat - simbol. Au inceput deci sa curga cadourile in materiale rare si scumpe de constructie sau decoratiuni:
-portile uriase de fier au fost donate de Germania
-Elvetia a donat (desigur) ceasul din turn
-din Norvegia si Suedia au venit trenuri intregi cu granit
-fantana delicata din portelan, reprezentand ursi polari, foci si pesti,a fost un cadou din partea Danemarcei
-marmura a venit din Italia, candelabrele de cristal din Austria si lampile aurite, batute cu pietre semipretioase, din Boemia
-India a donat un bust al lui Gandhi
-Patru vitralii monumentale au fost donate de Marea Britanie
-Brazilia a donat lemne de esente rare, Japonia – matasuri,
-Turcia – covoare anatoliene,
-China – vaze pretioase

Palatul Pacii, sediu al atator institutii internationale, nu este un muzeu care poate fi vizitat dupa bunul plac al turistilor. Se poate totusi vedea in tururi organizate, care dureaza 45 de minute si care va vor plimba prin cateva incaperi si coridoare ale Palatului.

Pretul turului ghidat este de 8,5 euro. Ceea ce se poate insa vizita, oricand si gratuit, este Centrul Turistic al Palatului (Visitors' Centre), deschis in mai 2012, in care veti putea afla multe detalii despre ce se gaseste in palat, veti vedea o expozitie si chiar montaje video.

Program de vizitare pentru Centru – 10-17 pana in octombrie, 10-16 in timpul iernii. Un tur dureaza 30-45 de minute si accesul este gratuit.

Localizare

GPS - Latitudine: 52.086780, Longitudine: 4.295400

Mareste harta

Legenda

  • Palatul Pacii din Haga
  • Restaurant
  • Hotel
  • Piete si zone centrale
  • Monumente
  • Catedrale si biserici
  • Muzee si galerii de arta
  • Palate si castele
  • Cladiri si turnuri
  • Gradini si parcuri
  • Divertisment
  • Shopping
  • Altele

Comentarii

Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Palatul Pacii din Haga