Comentarii
Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Bazilica Sfanta Maria din Cracovia
Bazilica Sf. Maria este fara indoiala una din cele mai importante biserici din Cracovia dar si cea mai bine pastrata catedrala din Cracovia. Cele doua turnuri ale bazilicii sunt vizibile din orice punct al orasului. Bazilica Sf. Maria este situata in Piata Sf. Maria, o piata adiacenta Pietei Mari. Altarul, vitraliile din naos, tavanul albastru instelat iti taie pur si simplu respiratia.
La superbul altar, artistul german Veit Stoss a muncit timp de 12 ani, acesta reprezentand Adormirea Maicii Domnului printre apostoli. In jurul altarului se mai pot vedea picturi ale unor artisti precum: Mehoffer, Matejko sau Wyspianski.
In jurul Bazilicii Sf. Maria circula o serie de legende locale. Se spune ca arhitectul turnului celui mai mic si-a asasinat fratele, arhitectul turnului celui mai inalt, din invidie pentru ca el avea o structura mult mai mica si mai putin elaborata decat el. Sentimentul de vina l-a facut sa se sinucida aruncandu-se de pe acoperisul catedralei. Turnul cel mai inalt masoara 81m inaltime fiind decorat cu o coroana aurita si o spira gotica.
Tavanul Bazilicii Sf. Maria este unul extrem de frumos, beneficiind de nervurile caracteristice stilului gotic, fiind pictat intr-un albastru viu. Interiorul va impresiona turistii prin policromia sa, prin culorile vii, prin capelele si altarele in stil baroc. Cel mai frumos altar este altarul principal situat in absida. Acest altar dateaza din secolul al XV-lea fiind cel mai vechi si cel mai mare altar in stil gotic din Europa.
Altarul a fost confectionat din lemn de stejar avand doua aripi. Aceste doua aripi se deschid ca si o carte sau ca si un pliant. In interior mai puteti observa basoreliefuri confectionate din lemn de tei infatisand scene din viata Sfintei Familii. Dimensiunile acestora sunt impresionante.
Sunetul cornului de vanatoare se poate auzi din ora in ora din cel mai inalt turn al bazilicii. Acest sunet isi are originile intr-un eveniment petrecut in anul 1241. Vazand cum fortele tatare invadeaza orizontul, un pompier a inceput sa cante la trompeta pentru a-i alerta pe locuitori.
Melodia pe care o canta a fost intrerupta brusc de o sageata care i-a strapuns acestuia gatul. Pompierul a reusit totusi sa alerteze locuitorii Cracoviei, acestia reusind sa se apere. In onoarea pompierului ucis, acum 7 pompieri canta din corn cantecul respectiv din ora in ora.
GPS - Latitudine: 50.061649, Longitudine: 19.939180
Mareste harta ?Nici un comentariu. Fii primul care ne povesteste despre Bazilica Sfanta Maria din Cracovia